fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

19 doden en 120 gewonden bij aanval tijdens Mis

KN Redactie 3 mei 2018
image
De bij de aanslag omgekomen priester Albert Baba. (Foto: ACN)

Bij een aanval in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) tijdens een heilige Mis zijn maandag minstens negentien doden en 120 gewonden gevallen.

Parochiepriester Moses Otii was aanwezig bij de aanval met handgranaten en vuurwapens. De aanwezige politiemensen trokken zich vanwege de enorme overmacht van de aanvallers terug waarna dezen de kerk met handgranaten en vuurwapens bestookten.

Ooggetuige

“Ik zag met eigen ogen drie handgranaten voor de kerk terechtkomen, maar Goddank daar waar geen mensen waren en een granaat waar wel veel mensen stonden op het kerkplein. De granaat werd over de muur gegooid tussen de kerkgangers en explodeerde.”

Meer dan 2000 aanwezigen

De Mis wordt gewoonlijk altijd op het kerkplein gevierd omdat de kerk aan maximaal 2.000 mensen plaats biedt. Dat waren er nu meer.
“Er vielen veel gewonden. Ze renden alle kanten op. Overal waren mensen, in onze kamers, de eetzaal, de gangen, de keuken en zelfs in de toiletten.”
“Anderen konden niet meer lopen. Er was een vrouw wier benen door de ontploffing waren afgerukt. Zij kon niet. Het was een chaos met rennende en gillende mensen.”

Kogelgaten

Otii stond met vijftien andere priesters aan het altaar toen hij de aanvallers aan zag komen. “Vlak voor de offerande hoorde ik schoten.”
Onmiddellijk nadat de aanvallers aftrokken “haalden we jonge mensen uit de parochie bij elkaar om de gewonden naar het ziekenhuis te helpen brengen.”
Kogelgaten in de muren herinneren aan de aanval.

Verantwoordelijkheid

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Mensen zagen de aanvallers uit de richting van de naastgelegen en overwegend islamitische wijk komen. Het zou een bolwerk zijn van vroegere Sélékarebellen zijn die tijdens de politieke troebelen berucht werden door hun nietsontziende slachtpartijen. Direct na de aanval op de kerk moest ook een moskee het ontgelden. Bij het in brand steken daarvan vielen twee doden.

Priester gedood

Bij de aanval op de Onze Lieve Vrouw van Fatimaparochie kwam ook een priester van een naburige parochie om het leven. “Ik kende Albert Baba goed. Hij sprak heel rust en was in de zeventig. Hij was altijd opgewekt en kwiek voor zijn leeftijd.”
“Tijdens de Eucharistieviering hield hij van dansen. Hij had zijn eigen stijl om de juiste sfeer op te wekken voor de Mis.”

Gebed om vrede

“Pastor Albert werkte voor Justitia et Pax van het bisdom Bangui. Als er ergens onrecht was dan ging hij erheen en sprak met iedereen om ze te helpen. Hij zou zeker gewild hebben dat er na deze aanval een gebed om vrede zou weerklinken.”
Volgens sommige berichten werd zijn lichaam in protest door de straten van Bangui naar het presidentieel paleis gebracht. President Archange Touadera heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. (KN/ACN)