<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

25ste Mars voor het Leven dit jaar op het Malieveld

KN Redactie 30 november 2017
image
In 2016 deden er 5000 mensen mee aan de Mars voor het Leven. Dit jaar verwacht de organisatie duizenden mensen in Den Haag (Foto: Schreew om Leven)

Wanneer begon jouw hart met kloppen? Dat is dit jaar het thema van de Mars voor het Leven die zaterdag 9 december voor de 25ste keer gehouden wordt op het Malieveld in Den Haag.

Pro-life organisatie Schreeuw om Leven verwacht dit jaar duizenden mensen op het Malieveld. Vorig jaar deden er 5000 mensen mee, die met 25 bussen naar het Spuiplein kwamen. Het jaar ervoor waren het er 2000. Het aantal deelnemers verdubbelde en de organisatie meldt dat dit jaar al 70 bussen zijn gereserveerd.

“Dan zijn de mensen die op eigen gelegenheid komen niet mee gerekend”, aldus Kees van Helden, directeur van Stichting Schreeuw om Leven. “Het is ons verlangen dat er dit jaar voor elk geaborteerd kind, een persoon meeloopt. Dat zijn 30.803 mensen.”

Gedenkmonument

Anders dan in voorgaande jaren zal de #marsvoorhetleven dit jaar niet door het centrum van Den Haag gaan, maar er langs. Daarbij wordt dit jaar op het Malieveld een gedenkmoment geplaatst. “31.000 abortussen per jaar. Dat is waar we bij stil willen staan”, aldus Van Helden.

Hij vertelt dat zijn organisatie 3100 blauwe en roze vlaggetjes ter beschikking stelt aan de deelnemers van de Mars. Deze vlaggetjes worden bij het monument op het Malieveld neergezet als een symbool voor de 31.000 ongeboren kinderen die ieder jaar geaborteerd worden.

Verdrietig feit

Dat de Mars alweer voor de 25ste keer wordt gehouden, vindt hij betreurenswaardig. “Het is nog steeds nodig om op te staan voor het leven. Anders dan dat kan ik niet zeggen. Dat maakt dit jubileum dus niet feestelijk, maar een verdrietig feit.” Volgens Van Helden is de Mars meer dan ooit nodig om een signaal af te geven aan de samenleving, aan de politiek.

“Dat bij het voltooid levenseinde-voorstel van D66 op de rem is getrapt, is natuurlijk mooi. Dat de abortuspil momenteel niet verkrijgbaar zal zijn bij de huisarts, beschouwen we ook als een antwoord op onze gebeden.”

Fraude

“Toch zijn de ontwikkelingen over het algemeen niet positief te noemen. Neem de grootschalige fraude bij de abortusklinieken, het faillissement van CASA abortusklinieken en de vrouwen wiens leven in gevaar is (gebracht) door medische handelingen bij abortusklinieken door niet daarvoor opgeleide mensen. Dat de minister voor medische zorg, Bruno Bruins, pleit voor een snelle doorstart van CASA abortusklinieken is zorgwekkend. Alles willen ze eraan doen om die wachtlijsten weg te werken. Die situatie is onhoudbaar; ongeboren kinderen wordt daarmee het recht op leven ontnomen.”

Programma

Dit jaar komen onder meer Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Seegers (ChristenUnie) spreken. Daarnaast wordt er een getuigenis gegeven door een moeder die op het punt heeft gestaan om abortus te ondergaan. Zij koos voor het leven. Meer informatie over het programma is te vinden op schreeuwomleven.nl/marsvoorhetleven

Stirezo

Voor katholieken organiseert de katholieke pro-life stichting Stirezo een programma voor en na de Mars.

Voor de Mars zijn er ’s ochtends om 10.30 uur twee heilige missen: een in de Paschalis Baylonkerk (Wassenaarseweg 53) en een in de Sint-Jacobus de Meerdere kerk (Parkstraat 65A).

Na de Mars zijn er naprogramma’s voor jongeren en volwassenen. Het jongerenprogramma is bij de ‘Blauwe Zusters’ aan de Korte Koediefstraat 25, en het volwassenenprogramma is aan het Anna van Buerenplein 29.

Bij beide programma’s zullen sprekers in gesprek gaan met de aanwezigen.

Kijk voor meer informatie op: stirezo.nl/event/mars-voor-het-leven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.