<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

62% Franse katholieken stemde op Macron

KN Redactie 8 mei 2017
image
Franse zusters staan in de rij om hun stem uit te brengen. (Foto: AP)

Van de Franse katholieken stemde zondag meer dan drie vijfde op presidentskandidaat Emmanuel Macron.

Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van La Croix. 62% van de katholieken koos voor de onafhankelijke kandidaat.

Opkomst

Onder degenen die regelmatig de Mis bezoeken lag dat percentage nog wat hoger: in die groep verkoos 71% Macron boven Front National-leidster Marine Le Pen. Van de “bij gelegenheid praktiserende katholieken” stemde 54% op Macron en 46% op Le Pen. In totaal vergaarde Le Pen 34% van de stemmen.

Het lijkt erop dat veel katholieken gestemd hebben. Bijna 80% van hen gaf vooraf aan naar de stembus te zullen gaan, tegen 76% van de protestanten, 73% van de niet-religieuzen en 62% van de moslims. In totaal maakte 65% van de kiesgerechtigde inwoners van Frankrijk de gang naar de stembus.

François Fillon

In de eerste ronde gaven de Franse katholieken nog de voorkeur aan de kandidaat van de Republikeinen, François Fillon. 28% van de katholieken stemde op Fillon, terwijl Macron en Le Pen ieder 22% van de katholieken achter zich kregen.

De katholieke steun bleek echter niet groot genoeg om Fillon aan een plek in de tweede ronde van de verkiezingen te helpen.

Van de katholieken die in de eerste ronde op Fillon stemden, stemde de helft in de tweede ronde op Macron en ongeveer een kwart op Le Pen. De overigen bleven thuis of stemden blanco.

‘Vissen’

Pro-gezinsorganisatie Manif pour Tous noemde Macron na de eerste ronde van de verkiezingen de “anti-gezins”-kandidaat. Voorzitster Ludovine de La Rochère riep conservatieve kiezers niet op Macron te stemmen, al weigerde ze haar steun voor Le Pen uit te spreken.

“Sommigen zullen blanco stemmen, anderen gaan vissen, anderen zullen op Marine Le Pen stemmen. Wij geven geen enkele instructies”,aldus De La Rochère. (CH/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.