fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

UPDATE – Aanslag op Indonesische parochiekerk op het nippertje mislukt

KN Redactie 29 augustus 2016
image
Agenten bewaken na de mislukte aanslag het terrein rond de Sint-Jozefkerk in Medan. (Foto: AP)

UPDATE – In Indonesië is zondag een zelfmoordaanslag op een parochiekerk mislukt door een defecte bom. De dader was volgens de politie geïnspireerd door de recente moord door twee IS-sympathisanten op de Franse priester Jacques Hamel.

De springstof die de zeventienjarige moslimjongen bij zich droeg, ging niet af, maar verspreidde slechts vonken die de jongen zelf verwondden, melden Indonesische media. Volgens AsiaNews zei de politiechef van Medan: “Na de terreuraanvallen in Frankrijk op internet te hebben gezien probeerde de verdachte hier hetzelfde te doen.”

Pastoor liep lichte verwondingen op

De jongen zat tijdens de Mis in de Sint-Jozefkerk in Medan, in Noord-Sumatra, tussen de gelovigen. Nadat hij tevergeefs had geprobeerd de bom in zijn rugzak te laten ontploffen, stormde hij met een mes en een bijl op de priester af. Die wist de eerste aanval te ontwijken, waarbij hij een lichte wond aan zijn arm op liep. Op dat moment wisten kerkgangers de aanvaller te overmeesteren. Ze overhandigden hem vervolgens aan de politie.

Band met Islamitische Staat nog onduidelijk

Volgens de politie had de jongen naast de bom, het mes en de bijl ook een vlag van terreurgroep Islamitische Staat. Verder zou hij een briefje bij zich hebben gedragen met de Arabische tekst La ilaha illalla, ‘Er is geen god dan Allah’.Het is volgens de politie nog niet duidelijk of er een directe verbinding bestaat tussen IS en de aanslagpleger.

Tien miljoen roepi’s

De politie maakte ook bekend dat de jongen wellicht gemotiveerd was door de tien miljoen roepi’s twee onbekenden hem zouden hebben beloofd. De drie zouden elkaar enkele dagen voor de aanslag hebben ontmoet. Verschillende kerkgangers hebben verklaard twee mensen uit de kerk te hebben zien vluchten toen de bom niet afging. (KNA/AsiaNews)