fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aardbevingsgebied gesteund door ‘boodschappen van de paus’

KN Redactie 25 februari 2017
image
Mgr. Krajewski deed op verzoek van de paus boodschappen in het door aardbevingen getroffen gebied in Italië. Hij kocht onder meer ham bij een boer in Camerino. (Foto: AP)

De pauselijk aalmoezenier koopt in opdracht van de paus lokale producten bij boeren en bedrijven in het door aardbevingen getroffen gebied in centraal-Italië. “Om ze te helpen en aan te moedigen door te gaan.”

Veel boeren en kleine bedrijven in centraal-Italië hebben economisch zwaar te lijden onder verschillende aardbevingen die hun gebied vorig jaar troffen. Veel inwoners hebben het gebied verlaten en toeristen laten zich er niet meer zien.

Tractor

Om deze mensen te helpen overleven, vroeg de paus aan zijn aalmoezenier, mgr. Konrad Krajewski, om producten bij hen in te kopen. Afgelopen week bezocht mgr. Krajewski daarom verschillende dorpen in het aardbevingsgebied.

Hij kocht er talloze lokale producten in, zoals verse pasta, kaas, vlees en wijn. Er werd zelfs een tractor aangeschaft bij een producent wiens familie in grote moeilijkheden verkeert door de aardbeving.

Geen personeel

Naast het kopen van hun waar, wilde de aalmoezenier de mensen ook een hart onder de riem steken. Zo bezocht hij in Pinaco onder meer een kaasmakerij. “Op dit moment kunnen we geen enkele soort kaas meer produceren, want de kaasmakerij is niet begaanbaar”, zo vertelde eigenaresse Maria Grazia Nibbi aan de nieuwswebsite Rieti Frontiera.

Zo maar ergens anders aan de slag gaan is niet mogelijk, vertelt Nibbi, “vanwege de bureaucratie”. Ze is ten einde raad: “De biologische melk moeten we gedwongen verkopen voor 35 cent per liter.” Ook zit de kaasmakerij zonder personeel. “Ze zijn er vandoor gegaan en nieuwe mensen willen niet komen, omdat er geen huizen zijn waarin ze kunnen slapen.”

Aanmoediging

In een persbericht laat de aalmoezenier weten dat er specifiek boeren en producenten zijn uitgezocht van wie de bedrijven “het risico lopen te moeten sluiten door de schade die is ontstaan door de aardbeving”. De aalmoezenier heeft bij hen boodschappen gedaan om hen zo, “op verzoek van de Heilige Vader”, “te helpen en aan te moedigen door te gaan met hun werk”.

Het is een geste, laat hij weten, die volledig “in lijn ligt” met paus Franciscus, “die bij zijn ontmoetingen vaak heeft herhaald dat ‘wanneer je je brood niet kunt verdienen, je je waardigheid verliest’”. De ‘boodschappen van de paus’ zijn bestemd voor de gaarkeukens in Rome die eten uitdelen aan de armen.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet de eerste keer dat paus Franciscus de lokale bedrijfjes in het gebied helpt door hun producten af te nemen, zo laat de aalmoezenier weten. Zo is het al een tijdje mogelijk om bij de supermarkt in Vaticaanstad, waar medewerkers van het Vaticaan hun boodschappen doen, lokale producten te kopen uit het aardbevingsgebied. Om zo “de economie van het gedeelte in Centraal-Italië dat nog altijd in moeilijkheden verkeert, te ondersteunen en weer op gang te krijgen”. (KN/VI)