<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop Paglia prijst voorvechter echtscheiding, drugs en abortus

KN Redactie 28 februari 2017
image
Aartsbisschop Vincenzo Paglia (Foto: Alchetron.com ccby sa)

Het hoofd van de Pauselijke Academie voor het Leven, aartsbisschop Vincenzo Paglia, heeft uitgebreid de loftrompet gestoken voor de vorig jaar overleden Italiaanse radicaal Marco Panella.

Het is opmerkelijk dat de voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Leven niets dan lof sprak over een van de meest fervente tegenstanders van de katholieke Kerk en van wat zij voorstaat. De hele rede is via youtube te beluisteren.

Echtscheiding, abortus, drugs

Panella (1930-2016), die in 1955 de Radicale Partij oprichtte, speelde een prominente rol bij de invoering van echtscheiding (1970) en de legalisering van abortus (1978). Ook zette hij zich actief in voor legalisering van drugs, het ‘homo-huwelijk’, vrije liefde, rechten voor transgenders, nudisme, mensenrechten en algehele amnestie. Ook wilde hij een einde aan het concordaat tussen Italië en de Heilige Stoel.

‘Groot verlies’

Mgr. Paglia noemde Panella, die zichzelf als atheïst beschouwde, tot drie maal toe een “man met een grote spiritualiteit”.
“Hij zei vaak dat wij katholieken de neiging hebben het evangelie terzijde te schuiven terwijl dat de kracht is om de wereld te hervormen. En dan nodigde hij mij uit lid te worden van de Radicale Partij”, aldus Paglia. Hij noemde Panella’s dood “een groot verlies, niet alleen voor de leden van de Radicale Partij, maar ook voor het land.”

Paus Franciscus

Ook paus Franciscus had goed contact met Panella. Toen deze hoorde dat de paus de vluchtelingen op Lesbos zou bezoeken, liet hij hem per brief weten graag te zijn meegegaan. “Dat was omdat hij begreep dat dit de manier is om de wereld en Italië te veranderen als er zo veel muren worden gebouwd”, aldus mgr. Paglia. “Sinds zijn dood zijn er anderen opgestaan om muren te bouwen: Marco’s manier van spreken moet gehoord blijven worden: het is de taal van universaliteit.”

‘Panella leefde als een gelovige’

Toen Panella op sterven lag maande paus Franciscus aartsbisschop Paglia om onmiddellijk naar hem toe te gaan en hem zijn groeten over te brengen.
“In juli, toen Marco al was overleden, dankte de paus mij voor wat ik had gedaan: ‘Marco leefde als een gelovige, bereid om persoonlijk de prijs te betalen voor waar hij in geloofde’.”

‘Werkelijk spiritueel’

Paglia stelde Panella ten voorbeeld. “Zijn verhaal laat zien hoe een man als Marco Panella de geschiedenis vooruit kan helpen naar de bescherming van ieders persoonlijke waardigheid, vooral van de gemarginaliseerden. Het doet mij genoegen te zeggen dat Marco werkelijk een spirituele man was die streed en hoopte tegen alle hoop in (…) Panella had een boodschap (…) Wij moeten nooit opgeven (…) Wij moeten zijn vitaliteit levend houden.”

Inspiratie

Paglia bedankte de auteurs van de biografie. “Ik geloof dat Marco, die vol is van de geest, nog steeds waait en ons vraagt de geest te helpen die de geschiedenis doet voortgaan. Dankzij jullie boek is Marco in zekere zin nog steeds in leven, als inspiratie voor een mooier leven, niet alleen voor Italië, maar voor de wereld, die meer dan ooit mensen nodig heeft die kunnen spreken als hij. Ik hoop dat de geest van Marco ons in dezelfde richting doet leven.” (KN/LSN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.