De oorlog in Oekraïne is de “grootste humanitaire crisis in het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog”. Dat stelt Svjatoslav Sjevtsjoek, het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk.
De grootaartsbisschop van Kiev roept de internationale gemeenschap en de katholieke Kerk op om de crisis in Oekraïne niet te verwaarlozen. Sjevtsjoek deed de oproep vorige week tijdens een conferentie van de katholieke liefdadigheidsorganisatie Knights of Columbus in de VS.
Sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde, kostte het Oekraïens conflict aan meer dan 10.000 personen het leven. Ook zouden volgens de VN 1,6 miljoen mensen hun woonplaats noodgedwongen hebben moeten verlaten.
“Naast alle doden en gewonden en menselijke tragedies, schuilt er nog steeds een verborgen gevaar in deze oorlog”, aldus Sjevtjsjoek. “De regio riskeert een langdurige ecologische ramp door de ondergelopen mijnen en het vervuilde drinkwater, die vergelijkbaar is met die van de Tsjernobyl-ramp in 1986.”
De grootaartsbisschop zegt dat de gevechten ernstige schade hebben toegebracht aan de infrastructuur. “Dit is een stille, vergeten oorlog. Omdat het om een ‘bevroren conflict’ gaat, spreekt niemand zich meer uit over de oorlog in Oekraïne.”
Hoewel momenteel een staakt-het-vuren van kracht is in Oekraïne, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) dat de wapenstilstand in juli 1200 keer is geschonden. (CNA)