fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Actie Greenpeace op Sint Pieter bij bezoek Trump

KN Redactie 24 mei 2017
image
'Planet Earth First' (Foto: Bente Stachowske/Greenpeace)

Greenpeace-activisten hebben dinsdagavond laat leuzen geprojecteerd op de koepel van de Sint-Pieter in Rome.

Met laserstralen projecteerden de actievoerders van enkele honderden meters ver de leus Planet Earth First! (De aarde eerst) op de koepel van de basiliek. Daarmee verwezen ze naar de campagneslogan America First die Trump gebruikte.

‘Niet ten koste van anderen’

De Amerikaanse president draaide onlangs een aantal klimaatbeschermende maatregelen terug ten gunste van binnenlandse steenkool en olie-industrie. De VS zijn de nummer twee in de wereld waar het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. “De bescherming van de aarde moet op de eerste plaats komen”, aldus de Duitse Greenpeace energie-expert Andree Böhling. “Trump mag zich niet ten koste van anderen van zijn verantwoordelijkheid voor de bescherming van het klimaat ontdoen. De VS moeten zich houden aan de Parijse klimaatakkoord en bijdragen aan de opwarming van de aarde tegengaan.”

Klimaatakkoord

Trump zal de komende dagen besluiten of de VS zich zullen houden aan het Parijse klimaatakkoord. Dat werd eind 2015 gesloten na moeizame onderhandelingen met bijna 200 landen, waaronder de Verenigde Staten. Het wordt beschouwd als een historische mijlpaal voor de bescherming van het klimaat.

Laudato sí

Paus Franciscus is heel duidelijk in zijn standpunt over het klimaat. De paus betoogde in 2015 in zijn encycliek Laudato sí dat het klimaat een topprioriteit moet krijgen. Niemand mag de klimaatverandering bagatelliseren of zijn verantwoordelijkheid ervoor proberen te ontlopen, aldus de paus. Daarnaast roept hij op het gebruik van kolen, olie en gas af te bouwen en wereldwijd in te zetten op duurzame energiebronnen. Bovendien vraagt de paus de politiek zich niet te onderwerpen aan de belangen van het bedrijfsleven en de economie. (KN/KNA)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21