<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Alfie mag niet aan zijn lot worden overgelaten’

KN Redactie 17 april 2018
image
Een fotocollage van Alfie Evans met zijn ouders (Foto: www.savealfieevans.com)

Paus Franciscus heeft zondag opgeroepen de levens van Alfie Evans en Vincent Lambert met respect te beschermen.

Alfie Evans, die lijdt aan een “onbekende degeneratieve neurologische aandoening” verkeert sinds december 2016 in “semi-vegetatieve” staat. Het kind is 23 maanden oud en wordt in een Brits ziekenhuis levend gehouden door een beademingsmachine.

Beademing stopzetten

Het ziekenhuis dat Evans behandelt, meent dat zijn situatie uitzichtloos is en wil de beademing stopzetten. Behandelende artsen omschrijven de behandeling als “niet in het belang van het kind”, en menen dat het doorzetten ervan “in deze omstandigheden niet wettig is”. Zij hebben tot op heden geen exacte diagnose kunnen stellen, maar willen de beademing van het kind stopzetten.

Hooggerechtshof

Evans’ ouders zijn het daar niet mee eens. Zij willen hun zoon over laten vliegen naar het Bambin Gesù-ziekenhuis in Rome. Dat heeft banden met het Vaticaan en zou een behandeling hebben aangeboden voor de kleine Evans. Ook een ander Italiaans ziekenhuis, in Milaan, zou bereid zijn het kind op te nemen. 

De onenigheid tussen artsen en ouders leidde tot verschillende rechtszaken. De laatste daarvan vond maandag plaats en werd gewonnen door het ziekenhuis, waarmee ook de optie om Evans over te laten vliegen naar een Italiaans ziekenhuis van de baan is. Evan’s ouders zijn vandaag nog in beroep gegaan bij het Brits Hooggerechtshof, dat zich naar verwachting definitief zal uitspreken over de zaak. In alle eerdere rechtszaken kreeg het ziekenhuis gelijk.

Pauselijke Academie voor het Leven

In een persbericht dat zondag werd uitgegeven, kwam ook de Pauselijke Academie voor het Leven op voor Alfie Evans. Daarbij sprak voorzitter Vincenzo Paglia de hoop uit op het hervatten van de dialoog en samenwerking tussen ouders en het ziekenhuis, opdat men “het integraal welzijn van Alfie” zoekt en “zijn leven niet gereduceerd wordt tot een juridische controverse”. 

“Alfie mag niet aan zijn lot worden overgelaten, hij en zijn ouders moeten tot het uiterste worden bemind”, aldus de aartsbisschop. 

Paus via Twitter

Eerder deze maand sprak de paus zijn steun uit voor de familie Evans. “Ik hoop oprecht dat al het mogelijke wordt gedaan om met mededogen de kleine Alfie Evans te vergezellen en dat het grote lijden van zijn ouders gehoord mag worden”, aldus Franciscus via zijn twitter-account @pontifex.

Vincent Lambert

Ook de familie van de Fransman Vincent Lambert is verwikkeld in een juridisch conflict. Lambert raakte in 2008 na een auto-ongeluk ernstig gehandicapt. Hoewel zijn ouders en enkele geraadpleegde artsen menen dat hij niet in coma verkeert, zelfstandig ademt en zijn interne organen normaal werken, willen artsen de behandeling staken. In dit geval zou het gaan om het stopzetten van het toedienen van voeding en water, wat als passieve euthanasie wordt beschouwd.

De paus zei bij het angelusgebed voor Lambert en Evans te bidden. “Laten wij bidden dat iedere zieke altijd in zijn waardigheid gerespecteerd mag worden”, met “groot respect voor het leven”. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.