fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Amerikaanse bisschoppen: doe iets aan wapenbezit

KN Redactie 16 februari 2018
image
In Florida wordt gerouwd om de slachtoffers van de schietpartij op een middelbare school in Parkland. (Foto: AP)

Verschillende Amerikaanse bisschoppen roepen op iets te doen aan het wapenbezit en een einde te maken aan de “waanzin” van wapengeweld, na de dodelijke schietpartij op een school in Florida afgelopen woensdag.

Op een middelbare school in Parkland, in het zuiden van Flordia, schoot een jongen op 14 februari minstens zeventien mensen dood. De dader, de 19-jarige Nikolas Cruz, werd kort na de schietpartij opgepakt.

Cruz was vorig jaar van school gestuurd, omdat hij klasgenoten bedreigde. De FBI bleek vorig jaar al gewaarschuwd voor de jongen, omdat hij op internet had gemeld dat hij “een professioneel schoolschutter” zou worden.

Bidden en boos zijn

De aartsbisschop van Philadelphia, Charles Chaput, zei dat er nu twee dingen nodig zijn: “We moeten voor de slachtoffers en hun families bidden, want hun lijden is intens en zal lang duren”. Maar “we moeten ook boos zijn: boos op degenen die onze wetten maken en zo weinig doen om deze drama’s te voorkomen”.

De aartsbisschop van Philadelphia zei verder niet te begrijpen hoe zijn landgenoten deze dingen maar blijven tolereren. Na elk nieuw schietincident, zei hij, “vergeten ze het weer tot de volgende ronde van geweld zich aandoet”.

Onderneem actie

Ook kardinaal Blasé Cupich van Chicago liet weten geschokt te zijn. “Het werd gedaan uit waanzin op een plek die een veilige plek zou moeten zijn, een Amerikaanse school. Deze slachtoffers is hun toekomst afgenomen, maar dat geldt ook voor hun ouders, klasgenoten en ons land.”

Cupich moedigde mensen aan actie te ondernemen als ze merken dat iemand problemen heeft en de hand te reiken naar mensen die zich alleen voelen staan. De dader van de schietpartij in Florida stond bekend als een eenzame jongen die door zijn klasgenoten gemeden werd.

Geen plaats voor wapens

“Laten we duidelijk maken tot onze verkozen leiders dat er in onze cultuur geen plaats is voor de wapens en munitie die deze slachting mogelijk hebben gemaakt”, aldus Cupic in een verklaring. “We zijn het onze kinderen verschuldigd dat we de kostbare vrijheden beschermen waar zo velen voor gevochten hebben en voor gestorven zijn: om in vrijheid te kunnen geloven, leren en werken.”

De aartsbisschop van Miami, Thomas Wenski, riep mensen op samen te komen om elkaar te steunen. “Met Gods hulp kunnen we sterk blijven en resoluut het kwaad in al zijn manifestaties weerstaan.” Moge God ons helpen, zei hij in een verklaring, “om als land opnieuw een daad van zinloos geweld en vreselijk kwaad onder ogen te zien”.

‘Cultuur van de dood’

Kardinaal Sean O’Malley van Boston zei in een verklaring: “We moeten voorkomen dat mensen die geestesziek zijn aan dodelijke wapens kunnen komen. We kunnen en moeten beter ons best doen voor elkaar, door als samenleving tot elkaar te komen met als doel dit zinloze geweld te voorkomen.”

Bisschop Richard Malone van Buffalo verwees op Twitter naar de waarschuwing die paus Johannes Paulus II 25 jaar geleden deed dat het Westen “een cultuur van de dood” zou worden. “Verdrietig genoeg, had hij gelijk. Kunnen we elkaar steunen om dit te veranderen?”.

Boodschap paus Franciscus

Ook paus Franciscus reageerde op de schietpartij in Florida. In een telegram aan de aartsbisschop van Miami verzekerde hij “al degenen die geraakt zijn door deze verschrikkelijke aanslag van zijn geestelijke nabijheid”.

De paus schreef verder te hopen dat “er een einde mag komen aan zulke zinloze daden van geweld” en smeekte om “de goddelijke zegen van vrede en kracht”. (KN/CNS)