<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Amerikaanse bisschoppen hebben ‘zeer vruchtbare’ ontmoeting met de paus

KN Redactie 14 september 2018
image
De paus in gesprek met v.l.n.r. mgr. Gomez, kardinaal DiNardo, kardinaal O'Malley en mgr. Bransfield (Foto: CNS-Vatican Media)

“Ik ben vervuld met hoop, maar ik realiseer me ook dat deze dingen tijd nodig hebben en vastberadenheid.” Dat zei de Amerikaanse kardinaal DiNardo na afloop van zijn ontmoeting met paus Franciscus over de misbruikschandalen in de VS.

Kardinaal DiNardo had vorige maand dringend verzocht om een audiëntie met de paus. Hij deed dat direct na verschijning van een rapport over grootschalig misbruik in zes Amerikaanse bisdommen. De aartsbisschop van Galveston-Houston en tevens voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie sprak donderdagmiddag met Franciscus in het Vaticaan over de misbruikschandalen in zijn land.

Naast DiNardo waren ook aartsbisschop Gomez van Los Angeles en mgr. Bransfield aanwezig, respectievelijk de vicevoorzitter en de secretaris-generaal van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie. Ook kardinaal O’Malley van Boston schoof aan in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Bescherming van Minderjarigen.

Verscheurd door het kwaad

De voorzitter van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie wilde met de paus spreken over de reeks misbruikschandalen die tijdens de zomer naar buiten kwamen, onder meer die rond inmiddels ex-kardinaal McCarrick. “De Heilige Vader is in deze kwesties een belangrijke figuur voor ons”, zei DiNardo. “Hij ziet het probleem overal in de Kerk en in de wereld.”

De Amerikaanse bisschoppen lieten de paus tijdens de ontmoeting weten dat de Kerk in hun land “verscheurd is door het kwaad van het seksueel misbruik”.

Lang gesprek

DiNardo wilde weinig kwijt over de inhoud van het gesprek met de paus, maar zei wel dat de ontmoeting “zeer, zeer vruchtbaar” was. “Het was een lang gesprek en we hebben veel gedachten en ideeën uitgewisseld”, zei hij in gesprek met Catholic News Service. “Ik vond de ontmoeting vanuit dat oogpunt erg goed.”

De kardinaal was onder de indruk van hoe goed de paus geïnformeerd was. “Hij heeft ook heel veel aandacht voor wat er is gebeurd met misbruikslachtoffers in de Verenigde Staten.” De paus had “met heel zijn hart geluisterd” naar wat de Amerikaanse delegatie hem te vertellen had.

Gekruisigd worden met de Heer

In zijn verklaring van 16 augustus waarin DiNardo aangaf de paus om een audiëntie te hebben gevraagd, zei hij ook dat de Amerikaanse bisschoppenconferentie zich naar aanleiding van de misbruikschandalen drie doelen had gesteld: “Een onderzoek naar de vragen rond de zaak McCarrick, de oprichting van nieuwe en vertrouwelijke kanalen om klachten over bisschoppen te melden en het bevorderen van een effectievere afhandeling van toekomstige klachten.”

Gevraagd naar die drie doelen na zijn ontmoeting met de paus, zei de kardinaal: “lk denk dat we vooruit kunnen op die punten. Ik denk dat we dat stap voor stap moeten doen.”

Op de vraag of hij nog hoop heeft na alle schandalen, zegt DiNardo: “Onze hoop is in de Heer. Zelfs de paus had het vandaag over het kruis; dat je gekruisigd moet worden met de Heer. Dat is de enige manier waarop je hiermee om kan gaan, er doorheen komt.”