fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Amerikaanse zakenlui schorten gift aan Vaticaan op

KN Redactie 7 september 2018
image
(Foto: 401kcalculator.org ccby)

Een groep Amerikaanse zakenlui heeft besloten een voorgenomen gift aan het Vaticaan tijdelijk op te schorten in afwachting van financiële verantwoording.

Bij Legatus zijn zo’n 5.000 katholieke zakenlieden aangesloten die jaarlijks het Vaticaan een gift geven. Dit jaar zou die volgens de Wall Street Journal omgerekend 705.200 euro bedragen.

Financiële verantwoording

In een brief aan de leden van Legatus schrijft voorzitter Thomas Monaghan dat “in het licht van de recente onthullingen en kwesties, wij het gepast vinden om met alle respect opheldering te vragen over het specifieke gebruik van dit fonds”. Al eerder waren binnen Legatus discussies geweest over de bestedingen van het geld en “welke financiële verantwoording binnen het Vaticaan bestaat voor dergelijke giften.”

Corruptieschandalen

Aanleiding voor de maatregel zijn de vragen rond de eveneens Amerikaanse Papal Foundation. Een aantal leden zette vraagtekens bij het verzoek van de paus om een door corruptieschandalen geplaagd Romeins ziekenhuis met 25 miljoen dollar te steunen. Doorgaans schonk de charitatieve organisatie jaarlijks 200.000 dollar voor projecten in Derde Wereldlanden. Uit protest dat de gift door het stichtingsbestuur werd doorgeduwd is een aantal leden van de Papal Foundation opgestapt. (KN)