<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Anglicanen willen geslachtsverandering liturgisch vieren

KN Redactie 30 mei 2017
image
De Algemene Synode van de Church of England. (Foto: Church of England)

De anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië wil een liturgische viering invoeren om geslachtsverandering van transgenders kerkelijk te markeren

Huwelijk ter discussie

Een voorstel daartoe zal tijdens de algemene synode in juli in stemming worden gebracht. Daarnaast zal worden gestemd over een voorstel om de zogeheten conversie-therapie voor homoseksuelen te veroordelen. Die wordt “schadelijk” genoemd. Ook zal ter discussie staan of het huwelijk alleen kan bestaan tussen een man en een vrouw.

‘Onofficiële vieringen’

Voorstanders van de moties stellen dat sommige geestelijken zich gedwongen zien om transgenders in “onofficiële vieringen” welkom te heten. De anglicaanse Kerk zou transseksualiteit ondubbelzinnig moeten erkennen, aldus liberale kerkkringen.
In de beoogde vieringen ‘in doopsstijl’ zouden transgenders officieel van naam moeten kunnen veranderen.

‘Niet in verwarring brengen’

Behoudende anglicanen reageren onthutst over de voorstellen. “Waarom discussiëren wij hier eigenlijk over?”, vraagt Andrea Williams zich af. De voorzitter van Christian Concern heeft alle begrip voor mensen die zich niet gelukkig voelen met hun sekse. “Maar volgens het christelijk geloof heeft God ons man of vrouw gemaakt. De Kerk zou deze mensen moeten helpen om de schoonheid van de door God gegeven sekse te zien in plaats van ze in verwarring te brengen.”

Schisma onvermijdelijk

De Church of England accepteert twee tegengestelde theologische visies op geslachtsverandering.
De anglicaanse gemeenschap is met tachtig miljoen leden wereldwijd de derde christelijke denominatie. De liberale denkbeelden in de Westerse delen van de Kerk staan haaks op die van de grotere en jongere in met name Afrika. Een schisma lijkt, zeker als de voorstellen worden aangenomen, onvermijdelijk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.