fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Arrestatiebevel tegen verdachte moord Oscar Romero

KN Redactie 25 oktober 2018
image
De heilige Oscar Romero, een jaar voor zijn dood. (Foto: CNS Photo/Octavio Duran)

Een rechter in El Salvador heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een voormalige legerofficier die wordt verdacht van de moord op de onlangs heilig verklaarde Oscar Romero. De aartsbisschop van San Salvador werd in 1980 tijdens een Mis vermoord.

Rechter Rigoberto Chicas vaardigde op 23 oktober het bevel uit om Alvaro Rafael Saravia te arresteren. Saravia is al jaren verdachte. Men gaat ervan uit dat hij ondergedoken zit.

Dit is niet de eerste keer dat er een arrestatiebevel tegen Saravia is uitgevaardigd: in 1987 werd hij in Miami in de Verenigde Staten opgepakt. Men kon hem toen niet berechten vanwege een amnestiewet die vervolging voorkwam van mensenrechtenschendingen door het leger in de burgeroorlog die tussen 1980 en 1992 in El Salvador woedde.

In 2016 heeft de hoogste rechtbank van El Salvador de wet echter geschrapt. In 2017 is de zaak over de moord op de aartsbisschop heropend.

Volgens Chicas beschikken de autoriteiten over genoeg bewijs om Saravia medeplichtigheid aan de misdaad ten laste te leggen. Een VN-commissie beschuldigde een andere Salvadoraanse officier, majoor Roberto D’Aubuisson, van het plannen van de moord. D’Aubuisson is in 1992 aan kanker gestorven.