fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Artikel in Civilta Cattolica: moord op Jacques Hamel was aanval op Franse scheiding Kerk en staat

KN Redactie 30 augustus 2016
image
De website van Civilta Cattolica, met in de inhoudsopgave het artikel van pater Pani (Screenshot: laciviltacattolica.it)

Volgens de Italiaanse jezuïet Giancarlo Pani moet de moord door IS-sympathisanten op priester Jacques Hamel worden begrepen als een poging de Franse traditie van scheiding van Kerk en staat te ondermijnen en een conflict tussen godsdiensten te creëren.

Hij schrijft dit in een essay in het toonaangevende jezuïetentijdschrift Civilta Cattolica. Pater Pani neemt daarin het argument onder vuur dat de moord vooral een aanval was op de katholieke Kerk.

‘Jaloezie’

Pani: “De moord moet niet worden gezien als een ‘moord in een kathedraal’ maar als een harde klap voor het hart van de Franse laïcité, de geboorteplaats van de revolutie, van liberté, égalité, fraternité, de jaloezie op Verlichting, de natie die zijn laïcité baseert op respect voor alle religies en alle mensen, ongeacht hun nationaliteit.”

De Italiaanse pater ziet de aanval op een katholieke priester als “een manier om recht het hart van Frankrijk te raken, haar instituties, haar fundamentele principes”, en in het bijzonder haar toewijding aan de co-existentie van verschillende religieuze en culturele tradities.

Inhoud vooraf goedgekeurd door Staatssecretariaat

Artikelen in Civilta Cattolica worden als gezaghebbend gezien omdat de inhoud van het blad vooraf wordt goedgekeurd door het Vaticaanse Staatssecretariaat. De hoofdredacteur, pater Antonio Spadaro s.j., wordt gezien als een belangrijk adviseur van paus Franciscus. (CC)