fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Australië: vasten als boetedoening voor seksueel misbruik

KN Redactie 14 februari 2018
image
(Foto: CNS photo/Gregory A. Shemitz, Long Island Catholic)

De katholieke bisschoppen van Australië hebben de gelovigen opgeroepen tot vier dagen vasten en gebed als boetedoening voor het seksueel misbruik.

Aanleiding is het misbruikrapport dat afgelopen december werd gepubliceerd en waarin de katholieke Kerk er niet best vanaf komt. Het rapport, door een overheidscommissie samengesteld, wordt nog bestudeerd door de kerkelijke instanties.

Leerproces

In hun verklaring maken de bisschoppen duidelijk dat inmiddels het beleid rond seksueel misbruik aanzienlijk is gewijzigd. Net als voor andere instituten is het voor de Kerk een leerproces en een ontwikkeling die nog steeds doorgaat, aldus de verklaring.

Excuses

“Door de jaren hebben de bisschoppen en andere kerkelijke leiders in Australië vaak hun droefenis uitgedrukt en excuses aangeboden voor wat in het verleden is gebeurd. Voor het kwaad dat slachtoffers is aangedaan, de gevallen van toedekken, het falen om van de verhalen van slachtoffers te geloven en om met compassie en rechtvaardigheid te reageren en voor het leed dat velen nog ervaren.”

Vertrouwen

“Onze excuses lijken soms te gering te zijn geweest. Niet omdat zij onoprecht waren, maar omdat het vertrouwen weg was. Wij zijn vastbesloten om te verzekeren dat misbruik van kinderen nooit meer zal voorkomen in de katholieke Kerk en om nieuw vertrouwen op te bouwen.”

Verlangen

De Veertigdagentijd lijkt de bisschoppen een geschikt moment om een nieuwe bladzijde op te slaan met vier dagen van vasten en boetedoening. “Dit zijn geestelijke praktijken die ons verlangen uitdrukken naar Gods verzoenende en genezende genade.”

Solidair

“Door te vasten zijn we solidair met de slachtoffers en overlevenden van misbruik wier veel diepere honger uitgaat naar genezing en vrede in hun leven. Door boetedoening geven we genoegdoening voor de zonden van degenen in de Kerk die kinderen hebben misbruikt of die niet hebben geluisterd en gehandeld toen zij dat moesten.”

Betere toekomst

In de verklaring roepen de bisschoppen op om zich het belang van de aanbevelingen van het misbruikrapport door te laten dringen. “Het verleden kunnen wij niet ongedaan maken. Met Gods hulp de toekomst wel beter.” (KN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.