<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

België: afsluiting jubileumjaar ‘50 jaar bisdom Hasselt’

KN Redactie 26 oktober 2017
image
Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van het bisdom Hasselt. (Foto: Bisdom Hasselt)

Het bisdom Hasselt heeft vandaag met verschillende festiviteiten in en rondom de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal zijn jubileumjaar ’50 jaar bisdom Hasselt’ afgesloten.

De afsluiting van het jubileumjaar viel samen met de twintigste verjaardag van de bisschopswijding van mgr. Patrick Hoogmartens (65), bisschop van het bisdom Hasselt.

KN-medewerker Benoit Lannoo sprak mgr. Hoogmartens in het kader van het jubileumjaar ’50 jaar bisdom Hasselt’.

Honderdduizenden mensen

“We hebben de voorbije maanden, via onder meer de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren vorig jaar zomer en de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten in Hasselt deze zomer, aan honderdduizenden mensen laten zien dat christenen ‘geen dolers, maar pelgrims, Gods volk onderweg’ zijn,” vertelt mgr. Hoogmartens, verwijzend naar het thema van het jubileumjaar.

De pelgrimage, het centrale thema van het feestjaar voor de vijftigste verjaardag van zijn bisdom, gaat mgr. Hoogmartens bijzonder na aan het hart, want hij is al decennia met het pelgrimspastoraal in de weer.

‘Verder op weg’

Die spirituele zoektocht van grote groepen mensen kleurde het hele jubileumjaar. De mariale ommegangen in Tongeren en Hasselt, een traditie die het bisdom Hasselt deelt met Maastricht, Susteren, en Aken, waren hoogtepunten van eenvoudige maar diepe en massale volksdevotie.

“En we gaan verder op weg,” besluit gaat mgr. Patrick Hoogmartens. “Als kerkgemeenschap willen we, zoals paus Franciscus het ons uitdrukkelijk vraagt, naar buiten treden, armen blijven ontmoeten, het geloof aanbieden aan al wie we op onze weg tegenkomen.” En met het nieuwe thema voor het komende werkjaar voor ogen besluit de feestvierende bisschop: “Wat is er mooier dan het mysterie aan te reiken van ‘door God bemind en geroepen te zijn’?”

Lees hier het volledige artikel Pelgrimstocht van bisdom Hasselt gaat voort.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.