fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

België: katholieken beginnen advent met eerste Dag van het Woord

KN Redactie 3 december 2017
image
Foto: pexels.com

De katholieke gemeenschap in België begint de vandaag begonnen adventstijd met een eerste Dag van het Woord.

De dag is een initiatief van de Belgische bisschoppen.

‘Onuitputtelijke rijkdom’

Die willen hiermee gehoor geven aan paus Francicus’ oproep aan alle katholieke geloofsgemeenschappen wereldwijd om een zondag in het jaar uit te kiezen die helemaal gewijd is aan het Woord van God.

Deze oproep deed paus Franciscus eind november 2016, aan het slot van het Jaar van de Barmhartigheid, in zijn apostolische brief Misericordia et Misera.

“Het zou goed zijn mocht de gemeenschap op een zondag doorheen het liturgisch jaar haar engagement voor de verspreiding, kennis en verdieping van de heilige Schrift vernieuwen: een zondag helemaal gewijd aan het Woord van God om de onuitputtelijke rijkdom te vatten die voortkomt uit de voortdurende dialoog tussen God en zijn volk”, aldus de paus in zijn brief Misericordia et Misera

‘Menswording van het Woord’

De Belgische bisschoppen nodigen alle katholieke kerkgemeenschappen in hun land op om op de eerste zondag van de advent “meer dan anders aandacht te besteden aan het Woord van God”, meldt de persdienst van de bisschoppen.

Voor de viering van de eerste Dag van het Woord is door de Belgische bisschoppen gekozen voor de eerste zondag van de advent, “want dan begint voor de wereldkerk een nieuw jaar in de driejaarlijkse liturgische cyclus. En de advent mondt uit op Kerstmis, voor christenen wezenlijk de viering van de menswording van het Woord, Jezus Christus”.

Catechese

De Interdiocesane Commissie voor Catechese heeft in opdracht van de Vlaamse bisschoppen voor deze Dag van het Woord enkele catechesemodellen ontworpen, met onder meer een bezinning over de advent.

Deze zijn te vinden op de website van de Belgische bisschoppenconferentie.

Voor kinderen is er een apart programma. (IPID)