<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Belgische katholieken dienen in Rome klacht in tegen bisschop van Antwerpen

KN Redactie 19 oktober 2016
image
Mgr. Johan Bonny, bisschop van het bisdom Antwerpen.

Belgische katholieken, verenigd in Pro Familia, gaan in het Vaticaan een klacht indienen tegen de bisschop van Antwerpen, mgr. Johan Bonny.

Pro Familia wil dat kardinaal Beniamino Stella, hoofd van de Congregatie voor de Clerus, mgr. Bonny tot de orde roept over de inhoud van zijn vorige week gepresenteerde boek Mag ik? Dank je. Sorry. Vrijmoedige dialoog over relaties, huwelijk en gezin.

Holebi relaties

Daarin pleit de bisschop van Antwerpen voor kerkelijke rituelen voor het inzegenen van relaties van holebi’s en ongehuwd samenwonenden. Daarnaast gaat mgr. Bonny in het boek in op de kwestie van de communie voor hertrouwd gescheidenen.

“De kwestie van de communie voor hertrouwde echtgescheidenen moet zorgvuldig overwogen worden. Het gaat hier niet over een algemeen ‘ja’ of een algemeen ‘neen’, maar over een afweging. Je moet oordelen op basis van de individuele situatie van de mensen in kwestie”, aldus de bisschop van Antwerpen.

‘Absurd en blasfemisch’

Volgens Pro Familia “is het onbetwistbaar dat de voorstellen die door Johan Bonny en co. geformuleerd worden naar katholieke normen onjuist zijn”.

“De relaties van homoseksuele koppels, gescheiden en hertrouwde katholieken en samenwonende paren kunnen onmogelijk door de Kerk worden erkend. Naar katholieke standaarden, veroorzaken de ergerlijke uitspraken en geschriften van Johan Bonny publiek schandaal, zijn ze ergerniswekkend voor vrome oren, absurd en zelfs ronduit blasfemisch. De Kerk kan niet ‘zegenen’ wat God heeft verboden”, aldus de Belgische katholieken, verenigd in Pro Familia.

Reactie mgr. Bonny

Pro Familia wil kardinaal Stella vragen “om de uitspraken en geschriften van Johan Bonny te onderzoeken en te veroordelen”. “Zo nodig dient Johan Bonny door de hiërarchie van de Katholieke Kerk in Rome tot de orde geroepen te worden.”

In een reactie op de klacht van Pro Familia liet mgr. Bonny aan atv.be weten dat het iedereen vrij staat “om te stappen waarheen hij wil”. De bisschop van Antwerpen nodigt de leden van Pro Familia uit, “vooraleer ze naar Rome gaan”, om Evangelii Gaudium (de vreugde van het Evangelie) en Amoris Laetitia (de vreugde van de liefde) van paus Franciscus te lezen. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.