fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Belgische organisatie Broeders van Liefde krijgt “ultieme kans” om euthanasievisie te herzien

KN Redactie 30 september 2017
image
( Foto: broedersvanliefde.be)

De Belgische organisatie van de Broeders van Liefde krijgt nog “een ultieme kans” om haar omstreden visiedocument over euthanasie te herzien. Dat blijkt uit een verklaring van het generalaat van de Broeders van Liefde.

Daarin wordt gemeld dat de generaal overste van de congregatie, broeder René Stockman, de “bevoegde instanties” binnen het Vaticaan vrijdag op de hoogte heeft gebracht over de stand van zaken in de kwestie.

Die ontstond nadat de organisatie, de rechtspersoon die de psychiatrische instellingen van de Broeders in België beheert, eerder dit jaar een nieuwe ‘visietekst’ aannam. Daarin wordt euthanasie binnen de muren van die instellingen niet langer principieel uitgesloten.

Organisatie blijft toch achter tekst staan

Daarop werd de organisatie gevraagd het document te herzien. In augustus zei broeder Stockman nog te hopen tot overeenstemming te kunnen hopen.

Op 11 september echter liet de organisatie weten toch achter de tekst te blijven staan. Stockman betreurde het dat men er niet alsnog over wilde onderhandelen en dat een bemiddelingspoging onder leiding van de Leuvense hoogleraar Rik Torfs niet doorging.

Volgens Stockmans verklaring was juist uitstel van een eerder ultimatum verkregen om een dialoog tussen het generaal bestuur en de Belgische organisatie mogelijk te maken.

‘Ultieme kans’ om zich ‘in lijn te stellen met leer Kerk’

Aangezien de organisatie bij haar visietekst blijft “en daarmee ingaat tegen het verzoek van het Vaticaan om zich te conformeren met de katholieke leer daaromtrent” en “pogingen om tot een overleg te komen in België niet het gewenste resultaat opleverden”, zal het Vaticaan de organisatie uitnodigen “om hun genomen visie toe te lichten, waarna men tot een definitief besluit zal komen”, aldus de verklaring van het generalaat.

Daarmee krijgt de organisatie “een ultieme kans (…) om zich alsnog in lijn te stellen met de leer van de Katholieke Kerk”. Daarbij zal, voegt het generalaat toe, het Vaticaan “niets” afdoen aan het aanvankelijke verzoek “om in lijn met de katholieke leer het leven in alle omstandigheden absoluut te eerbiedigen”.

Beschermwaardigheid van het leven absoluut

Broeder Stockman herhaalde afgelopen vrijdag in een interview met Katholiek Nieuwsblad ook dat de beschermwaardigheid van het leven absoluut is.

Gevraagd of hij nog hoop op een oplossing heeft, zei hij onder meer: “Ik laat de deur nog altijd open, maar mijn standpunt is dat het respect voor het leven absoluut is, het gaat aan alle andere waardes vooraf. Voor de organisatie daarentegen is het respect voor het leven slechts fundamenteel, maar niet absoluut. Het wordt op gelijke hoogte gesteld met de autonomie van de patiënt, de zelfbeschikking en de zorgrelatie. Die nemen wij ook zeer serieus, maar het respect voor het leven blijft voor ons absoluut.”

> Lees  het interview met broeder Stockman ‘Het woord barmhartigheid wordt in feite misbruikt’ op KNdigitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.