fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Benedictus is altijd een open persoonlijkheid geweest’

KN Redactie 9 september 2016
image
Foto: AP

Emeritus-paus Benedictus XVI is vooral neergezet als een “strenge man”, maar hij is in werkelijkheid een “ongelofelijk vriendelijke man” en een persoon die niet bang is om “impopulaire standpunten in te nemen”. Dat zegt zijn biograaf in een interview met Katholiek Nieuwsblad.

Elio Guerriero sprak met KN naar aanleiding van de biografie die hij schreef over Benedictus XVI, Servitore di Dio e dell’umanità (‘Dienaar van God en van de mensheid’). Dat boek verscheen vorige week in Italië.

Authentiek beeld

De Italiaanse theoloog en historicus is een oude vriend van de emeritus-paus. Al in de jaren tachtig verzorgde hij de vertaling van veel van de werken van toen nog kardinaal Ratzinger. Hij wilde met dit boek “zijn werken ter hand nemen en ze verbinden aan het verloop van zijn leven”.

Maar ook wilde Guerriero een authentiek beeld weergeven van de emeritus-paus, want “er is vooral een beeld verspreid van een strenge man, maar in werkelijkheid is hij een ongelofelijk vriendelijke en medemenselijke persoon, met een totale aandacht voor degene die hij voor zich heeft”.

Een misvatting

Guerriero ziet dat Benedictus’ “zachte kant” de laatste jaren meer naar buiten komt, maar benadrukt dat die “al aanwezig was tijdens zijn pontificaat”. “Er was echter sprake van een soort smet”, zegt hij, waardoor een verkeerd beeld ontstond. Een misvatting waar Benedictus, beaamt zijn biograaf, “zeer onder heeft geleden”.

Ja, hij nam impopulaire standpunten in, zegt Guerriero, maar steeds “om het goede te doen voor de Kerk”. “Hij is altijd een open persoonlijkheid geweest die ook naar het Oosten en de orthodoxe wereld keek.”

Aftreden

De emeritus-paus keurde de inhoud van het boek persoonlijk goed en stond Guerriero ook een interview toe. Daarin spreekt Benedictus XVI over zijn redenen om in 2013 af te treden. Hij realiseerde zich dat jaar namelijk dat zijn krachten hem in de steek lieten en dat er “talloze taken waren waarvan ik vond dat ik die niet meer tot een goed einde kon brengen”.

In de Italiaanse krant La Repubblica verschenen twee weken geleden al delen van het interview waaruit duidelijk werd dat vooral de Wereldjongerendagen van 2013 in Rio de Janeiro een groot obstakel vormden voor Benedictus XVI. (KN)

Lees het hele interview dat Elio Guerriero had met Katholiek Nieuwsblad in de editie van 9 september.