<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus: ‘WJD 2013 te zwaar voor mij’

KN Redactie 25 augustus 2016
image
Benedictus XVI voelde zich na zijn bezoek aan Mexico en Cuba niet meer in staat om de reis naar de WJD te maken (Foto: AP)

De Wereldjongerendagen 2013 in Rio de Janeiro vormden een van de redenen voor emeritus-paus Benedictus XVI om eerder dat jaar af te treden. “De fysieke aanwezigheid van de paus is daarbij onmisbaar.”

In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica vertelt Benedictus dat hij graag het Jaar van het Geloof – dat eindigde op 24 november 2013 – had willen afmaken, “maar in 2013 waren er meerdere taken waarvan ik vond dat ik die niet meer tot een goed einde kon brengen”.

Keerpunt

De emeritus-paus noemt in het bijzonder de Wereldjongerendagen (WJD) die in juli 2013 plaatsvonden in Rio de Janeiro. “Na de ervaring van de reis naar Mexico en Cuba [2012, red], voelde ik me niet meer in staat om zo’n drukke reis te maken.” Maar, zag Benedictus destijds, “door het programma dat door Johannes Paulus II aan deze dagen was gegeven, was de fysieke aanwezigheid van de paus onmisbaar”.

De reis naar Mexico en Cuba in maart 2012 was een keerpunt voor de emeritus-paus. “In die dagen ervoer ik met grote kracht de grenzen van mijn fysieke gesteldheid. Ik werd me er vooral bewust van dat ik niet meer in staat was om intercontinentale vluchten te maken vanwege het tijdsverschil.”

Problemen en genade

Na gesprekken met zijn arts werd het Benedictus duidelijk dat hij niet meer zou kunnen deelnemen aan de WJD in Rio de Janeiro, zo vertelt hij. “Daarna moest ik in relatief korte tijd een beslissing nemen over de datum van mijn aftreden.”

Vanaf het begin van zijn pausschap, zegt de emeritus-paus, “was ik me bewust van mijn grenzen en ik accepteerde die, zoals ik dat in heel mijn leven heb proberen te doen, in een geest van gehoorzaamheid”. Hij geeft toe dat er “min of meer grote moeilijkheden” waren tijdens zijn pontificaat, zoals het misbruikschandaal en Vatileaks, “maar er was ook heel veel genade”.

Talloze brieven

In al die moeilijkheden vertrouwde en vertrouwt hij nog steeds “op de handen van God”, op Jezus, op “de Moeder van God” en op de heiligen, “mijn hele leven mijn reisgenoten”. Maar, benadrukt hij ook, zijn kracht kwam niet “alleen van boven”. “Elke dag ontving ik talloze brieven, niet alleen van de groten der aarde, maar ook van eenvoudige en bescheiden mensen die het belangrijk vonden me te laten weten dat ze me nabij waren, dat ze voor me baden.”

Dat gaf hem “ook op de moeilijke momenten het vertrouwen en de zekerheid dat de Kerk geleid wordt door de Heer”. “En dus kon ik het mandaat dat hij mij op de dag van mijn uitverkiezing had gegeven, terug leggen in zijn handen.”

Paus Franciscus

Benedictus benadrukt in het interview nogmaals dat de relatie met paus Franciscus zeer goed is. “De gehoorzaamheid aan mijn opvolger heeft nooit ter discussie gestaan. Maar vervolgens is er ook het gevoel van diepe eenheid en vriendschap.”

Hij was, zegt hij, “vanaf het eerste moment ten diepste geraakt door de uitzonderlijke menselijke beschikbaarheid van de paus ten opzichte van mijzelf” en hij spreekt over “de wonderbaarlijke vaderlijke-broederlijke relatie” die hij met Franciscus heeft. De huidige paus is voor Benedictus “een bijzondere genade in deze laatste fase van mijn leven waar ik alleen maar dankbaar voor kan zijn”. (KN/Repubblica)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.