<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI: ‘ik ben op pelgrimstocht naar Huis’

KN Redactie 8 februari 2018
image
Paus Benedictus XVI leest de toespraak voor waarin hij zijn aftreden bekendmaakt.

“In het langzaam afnemen van de lichamelijke krachten, ben ik innerlijk op pelgrimstocht naar Huis.”

Vraag lezers

De brief is een reactie op een vraag die de krant via een vertrouwelijk kanaal aan Benedictus deed toekomen. Vele lezers van de krant vroegen zich af hoe de emeritus-paus het laatste deel van zijn leven zou doorbrengen.

Op pelgrimstocht

“Ik ben ontroerd door de vele lezers van uw krant die zouden willen weten hoe ik deze laatste periode van mijn leven doorbreng. Ik kan alleen zeggen dat in het langzaam afnemen van de lichamelijke krachten, ik innerlijk op pelgrimstocht ben naar Huis”, schrijft Benedictus.

Liefde en goedheid

“In dit laatste stuk weg die soms wat vermoeiend is, is het voor mij een grote genade om mij omringd te weten door een liefde en goedheid die ik mij nooit had kunnen voorstellen”, aldus de emeritus-paus. “In deze zin beschouw ik de vraag van uw lezers als een begeleiding op een stuk weg. Ik kan niet anders doen dan u te danken, en u te verzekeren van mijn gebed.”

‘Voortreffelijk attent’

Corriere-journalist Massimo Franco omschrijft de brief van de emeritus-paus als “een voortreffelijk attent gebaar aan allen die zich de laatste tijd steeds meer afvragen hoe Benedictus het maakt”. De brief, ontvangen op 6 februari, “draagt sterke en oprechte woorden over, die niet formeel zijn”, aldus Franco.

Aftreden

Benedictus XVI kondigde bijna vijf jaar geleden (11 februari 2013) volkomen onverwacht zijn aftreden aan. Dit deed hij daadwerkelijk op 28 februari van hetzelfde jaar. De emeritus-paus zei toen “simpelweg een pelgrim te zijn die de laatste etappe van zijn aardse pelgrimstocht onderneemt”, en beloofde zich te wijden aan gebed en meditatie voor de Kerk en de paus.

Teruggetrokken leven

Sindsdien leidt hij in een teruggetrokken leven in het Mater Ecclesiae-klooster in het Vaticaan. Benedictus was de eerste paus in eeuwen die voortijdig terugtrad. (KN/Corriere)