<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI looft kardinaal Sarah

KN Redactie 19 mei 2017
image
Paus-emeritus Benedictus XVI (Foto: AP)

De liturgie van de katholieke Kerk is volgens paus-emeritus Benedictus XVI bij kardinaal Robert Sarah “in goede handen”.

Hij prijst daarin diens meesterschap met betrekking tot stilte en innerlijk gebed. De Guinese kardinaal “is een spirituele leraar”, schrijft Benedictus in The Power of Silence: Against the Dictatorship of Noise (De kracht van Stilte; Tegen de dictatuur van lawaai) dat zeer onlangs in Engelse vertaling is verschenen.

‘Spirituele leraar’

De Prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst is iemand die spreekt “vanuit de diepte van de stilte met de Heer, vanuit zijn innerlijke vereniging met Hem, en ons aldus werkelijk iets te zeggen heeft”. “Wij moeten paus Franciscus dankbaar zijn om zo’n spirituele leraar te benoemen als hoofd van de congregatie die verantwoordelijk is voor de viering van de liturgie in de Kerk”, aldus de emeritus paus.

‘Vooral een mysterie’

Deze prijst de benadering van Sarah van de liturgie. Die zei onlangs nog dat de liturgische handeling “niet alleen een gebed is, maar ook en vooral een mysterie waarin iets voor ons wordt gerealiseerd dat wij niet helemaal kunnen begrijpen, maar wat wij moeten aanvaarden en ontvangen in geloof, liefde, gehoorzaamheid en aanbiddende stilte.”

Er ontbreekt iets

Benedictus lijkt daarop aan te sluiten met zijn commentaar dat wie “de steeds dikker wordende commentaren op de evangelies leest uiteindelijk teleurgesteld blijft” omdat “iets essentieels” ontbreekt, namelijk de “ingang in Jezus’ stilte”.

Ongeëvenaarde genade

Kardinaal Sarah “leert ons stilte, stil zijn met Jezus, echte innerlijke stilte en op die manier helpt hij ons het Woord van de Heer opnieuw vatten”. De paus-emeritus wijst erop dat Sarah nauwelijks over zichzelf spreekt, maar af en toe iets van zijn eigen innerlijk leven laat zien. Vooral dat hij behoefte heeft aan “een diepere, meer complete stilte” die hij ervaart in “dagen van afzondering, stilte en volledig vasten” die hem hebben geholpen een “ongeëvenaarde genade” te ervaren.

Afbreuk door breedsprakigheid

Dit maakt de bron zichtbaar van waaruit de kardinaal leeft, en die zijn woorden “innerlijke diepte’ geeft. Daardoor ziet de Afrikaan “de gevaren zien die het geestelijk leven van priesters en bisschoppen voortdurend bedreigen” en van de gehele Kerk waar het Woord wordt vervangen “door een breedsprakigheid die afbreuk doet aan de grootheid van het Woord”.

In goede handen

Natuurlijk is gespecialiseerde kennis nodig, aldus de emeritus-paus, maar die kan ook “volledig langs de essentie gaan tenzij deze is gefundeerd in een diepe innerlijke eenheid met de biddende kerk die telkens weer opnieuw van de Heer zelf leert wat aanbidding is. “Bij kardinaal Sarah, een meester van de stilte en van het innerlijk gebed is de liturgie in goede handen”, aldus Benedictus XVI. (KN/NCR)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.