<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI: Merkel zal het wel schaffen

KN Redactie 23 maart 2016
image
Emeritus-paus Benedictus betreedt, geholpen door mgr. Gänswein, de Sint-Pieter door de even daarvoor door paus Franciscus geopende Heilige Deur. (Foto: AP)

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft een interview gegeven aan het Beierse boulevardblad BUNTE. Dat meldt het tijdschrift op zijn website.

In het interview wenst hij de Duitsers een “Gezegend, vreugdevol Pasen. Ik wens dat er vrede is en dat Duitsland de problemen met de vluchtelingen geregeld krijgt”.

Angela Merkel

De emeritus-paus heeft volgens BUNTE geen medelijden met bondskanselares Angela Merkel, maar verwacht volgens het blad dat zij het wel zal schaffen, voor elkaar zal krijgen.

‘In de geest en met het hart’

Als hem wordt gevraagd of hij zijn vaderland Duitsland mist, antwoordt Benedictus: “Ik reis vaak naar Beieren. In de geest en met het hart.” Hij denkt echter niet dat hij het Vaticaan nog zal verlaten.

‘Slaapt in een tent’

Zijn gevoel voor humor heeft de emeritus-paus nog niet verloren. Sprekend over de Duitse oud-minister Norbert Blüm, die in Griekenland vluchtelingen bezocht, zegt Benedictus volgens KNA: “Reist hij met zijn tachtig jaren nog gewoon naar een vluchtelingenkamp in Griekenland en slaapt in een tent.”

Lezing door Joseph Ratzinger

De vroegere minister van Sociale Zaken leerde zijn vrouw ooit kennen bij een theologische lezing door ene… professor Joseph Ratzinger. Benedictus: “En het huwelijk houdt tot vandaag stand. Geen wonder, wanneer men elkaar bij een theologische lezing leert kennen.”

‘Geestelijk klaarwakker’

BUNTE ontmoette ook aartsbisschop Georg Gänswein, prefect van de Pauselijke Huishouding en privésecretaris van de emeritus-paus.

“Benedictus”, zegt mgr. Gänswein, “is geestelijk klaarwakker, geïnteresseerd, neemt deel aan het leven van de Kerk en de wereld. Zijn dag is vast geregeld. Vroegmis, breviergebed, ontbijt, lectuur, correspondentie. Daar bovenuit is er een ellenlange lijst met bezoekswensen, die echter niet alle vervuld kunnen worden.”

‘Ouderdomszwakte’

Verder zegt de aartsbisschop dat lopen de emeritus-paus “meer en meer” moeilijkheden bezorgd.

“De kracht in de benen neemt af. Hij is niet ziek, heeft geen bijzonder lijden. Het is eenvoudigweg ouderdomszwakte. Met behulp van een rollator gaat het echter nog heel goed. Die geeft hem zekerheid en hij kan zich daaraan vasthouden.” (BUNTE/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.