<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop De Korte: ‘Blijf trouw in deze moeilijke tijden’

KN Redactie 6 september 2018
image
Mgr. Gerard de Korte (Foto: KN - Jan Peeters)

“Mag ik u vragen om juist nu het lastig is, trouw te blijven?”

In de brief reageert de Bossche bisschop op het nieuws over seksueel misbruik door geestelijken in de Verenigde Staten en op de beschuldiging aan het adres van paus Franciscus dat deze niet adequaat zou hebben opgetreden inzake misbruik.

Diepe schaamte

De bisschop geeft aan dat deze “negatieve berichtgeving” bij veel gelovigen en misbruikslachtoffers voor verdriet zorgt. Hij schrijft: “Religieuzen, priesters en bisschoppen zijn in het recente verleden ontrouw geweest aan hun roeping. Ze hebben misdrijven gepleegd en levens van mensen ernstig beschadigd. Door hun gedrag hebben zij mensen niet bij God gebracht maar in veel gevallen het geloof in het hart van mensen op de proef gesteld of zelfs gedoofd. Dat vormt een reden tot diepe schaamte.”

Blijvende alertheid

Wel heeft de bisschop de “vaste overtuiging” dat de Kerk in Nederland een veiligere plek is voor kinderen en jongeren dan in het verleden. Hij stelt dat een groot aantal maatregelen is genomen om slachtoffers erkenning te geven en om te voorkomen dat nieuwe slachtoffers worden gemaakt. Toch merkt hij op dat blijvende alertheid geboden blijft.

Goede dingen

Tegelijk wijst hij op de “goede dingen” die in parochies gebeuren die “moed en hoop kunnen geven”. Hij denkt daarbij aan “het samen vieren van Gods liefde zoals zichtbaar geworden in Jezus Christus”, aan allerlei vormen van “geloofscommunicatie en catechese” en aan “allerlei vormen van diaconie en ander dienstbetoon”.

Dicht bij Christus blijven

“Laten wij in deze duistere dagen dicht bij Christus en zijn Evangelie blijven, ook door allen die het moeilijk hebben nabij te zijn. Wij hebben in deze tijd behoefte aan katholieken die, ondanks alles, hun geloof blijmoedig beleven”, aldus de bisschop.

> Lees hier de hele brief van mgr. De Korte.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.