<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop haalt uit naar Australisch voornemen visa te weigeren aan bootvluchtelingen

KN Redactie 10 november 2016
image
Mgr. Vincent Long (Screenshot: parracatholic.org)

Het voornemen van de Australische regering om recent aangekomen bootvluchtelingen permanent een visum te weigeren, heeft sterke kritiek uitgelokt van een bisschop die zelf als bootvluchteling Australië binnenkwam.

“Asiel zoeken zelfs per boot is niet illegaal. Het is een fundamenteel mensenrecht. Maar niet tevreden met hen te vernederen, wil de Australische regering nu wetten introduceren die hen zullen verbieden hier ooit te komen”, stelt bisschop Vincent Long van Parramatta.

‘Op hun slechtst sinister’

Mgr. Long is gedelegeerde voor migranten en vluchtelingen namens de Australische bisschoppenconferentie. Hij ontvluchtte zelf op jonge leeftijd Vietnam per boot.

Hij sprak zich over de regeringsplannen uit via het mediablog van de Australische bisschoppenconferentie. Hij noemde de motieven voor die plannen “op hun best twijfelachtig en op hun slechtst sinister”.

‘Opzettelijk wreed en on-Australisch’

Mgr. Long verwees naar de situatie op twee eilanden waar ongeveer 1800 vluchtelingen schijnbaar oneindig vastgehouden worden. Australië brengt vluchtelingen die aan land komen naar deze eilanden in afwachting van verdere procedures.

“Binnenlandse voorvechters en internationale instanties zijn geschokt door de condities waaronder asielzoekers leven en de effecten op hun gezondheid, geesten en zelfrespect. Een klein aantal mensen die per boot kwamen eruit pikken en verder straffen, zelfs als is vastgesteld dat ze aan de vluchtelingendefinitie voldoen, is opzettelijk wreed en on-Australisch. Het verraadt de traditie, de status en het karakter van het land waarop we trots zijn – een land rijk aan bronnen met een groot hart voor migranten en vluchtelingen.”

Levenslang

Als het plan van kracht wordt, betekent het effectief dat bootvluchtelingen levenslang geband worden, ook als ze zich in een ander land vestigen en Australië jaren later nogmaals willen bezoeken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.