fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop van Antwerpen wil kerkelijke rituelen voor holebi’s en ongehuwd samenwonenden

KN Redactie 6 oktober 2016
image
Volgens mgr. Bonny is het tijd dat er binnen de Kerk “een diversiteit van rituelen” komt “waarin we de liefdesrelaties tussen homoseksuelen ook vanuit kerkelijk en gelovig perspectief kunnen erkennen”. (Foto: AP)

Mgr. Johan Bonny, bisschop van het bisdom Antwerpen, pleit voor kerkelijk rituelen voor het inzegenen van relaties van holebi’s en ongehuwd samenwonenden. 

Dat doet de bisschop in zijn boek Mag ik? Dank je. Sorry. Vrijmoedige dialoog over relaties, huwelijk en gezin dat volgende week verschijnt, meldt VTM Nieuws op basis van een artikel uit Kerk & Leven.

‘Andere vormen van liefde’

“We kunnen onmogelijk langer stellen dat er geen andere vormen van liefde mogelijk zijn dan het heteroseksuele huwelijk. Dergelijke liefde vinden we ook bij een man en een vrouw die ongehuwd samenwonen, bij homoparen en lesbische koppels…”, aldus mgr. Bonny in zijn boek.

Hoewel het huwelijk tussen man en vrouw nog steeds het ideaal is, pleit mgr. Bonny voor “duurzame, exclusieve verbintenissen”.  

Volgens de bisschop van Antwerpen “heb je als herder” geen andere keuze “dan die om met je schapen, ook met hen die niet de kudde volgen, op weg te gaan”.

‘Liefdesrelaties erkennen’

Volgens de bisschop is het tijd dat er binnen de Kerk “een diversiteit van rituelen” komt “waarin we de liefdesrelaties tussen homoseksuelen ook vanuit kerkelijk en gelovig perspectief kunnen erkennen”.

VTM Nieuws merkt op dat mgr. Bonny relaties van hetzelfde geslacht niet gelijk wil stellen met heterorelaties.

Communie hertrouwd gescheidenen

Verder gaat mgr. Bonny in het boek in op de kwestie van de communie voor hertrouwd gescheidenen.

“De kwestie van de communie voor hertrouwde echtgescheidenen moet zorgvuldig overwogen worden. Het gaat hier niet over een algemeen ‘ja’ of een algemeen ‘neen’, maar over een afweging. Je moet oordelen op basis van de individuele situatie van de mensen in kwestie”, aldus de bisschop van Antwerpen.

Bisschoppensynodes

Het boek is geschreven op basis van gesprekken tussen mgr. Bonny, moraaltheoloog Roger Burggraeve en journaliste Ilse Van Halst van Kerk & Leven naar aanleiding van de bisschoppensynodes over het gezin in 2014 en 2015.

Volgens de hoofdredacteur van Kerk & Leven, Luk Vanmaercke, geeft mgr. Bonny met zijn boek gehoor aan de oproep van paus Franciscus tijdens deze bisschoppensynodes dat de Kerk meer rekening moet houden met de hedendaagse samenleving. (KN/VTM Nieuws)