<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop wil verdeelde katholieke gemeenschap Best verzoenen

KN Redactie 13 maart 2017
image
Wat het resultaat zal zijn, weet hij niet, maar mgr. De Korte gaat spreken met de afgescheiden groep Antonius in Beweging in het Brabantse Best. Hij hoopt "iets van toenadering" tot stand te kunnen brengen. (Foto: KN - Jan Peeters)

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch wil de verdeelde katholieke gemeenschap in het Brabantse Best verbinden. “Wat zou het fijn zijn als er weer iets van toenadering kan komen, iets van nieuwe eenheid, ondanks alle meningsverschillen”, zei hij zondag tijdens de preek in de Bestse Antoniuskerk.

De pijn is bij veel katholieken in Best groot. Nog steeds. In 2013 splitste een gedeelte van de Antoniusparochie zich af van de katholieke Kerk. Uit angst eigenheid te verliezen door de fusies van parochies in de buurt, vormde zij, onder leiding van de charismatische diaken Hans van der Laar, het nieuwe, vrijzinnige Antonius in Beweging.

Ontslag pastoor en diaken

Begin 2013 ontsloeg toenmalig bisschop Antoon Hurkmans al pastoor Richard Schreurs, diaken Van der Laar en het parochiebestuur. Volgens het bisdom deed hij dit omdat Antonius in Beweging een afscheiding aan het voorbereiden was.

De groep had volgens het bisdom in de media aangegeven onder meer homorelaties te willen inzegenen en een zelfstandige groep te willen vormen waarin dat kon.

‘Het nodige gebeurd in Best’

Zondag bezocht mgr. De Korte de Antoniuskerk, waar de Antoniusparochie huist. In zijn preek liet hij weten de beweging en de parochie met elkaar te willen verbinden. Binnenkort heeft de bisschop een afspraak hierover met Antonius in Beweging.

De Korte: “Ik weet dat er hier in Best het nodige gebeurd is, nog voordat ik bisschop werd. Dat er verdeeldheid is ontstaan, dat mensen elkaar binnen de katholieke gemeenschap verdriet hebben gedaan en dat bij sommigen van u, of bij velen, misschien zelfs dat verdriet nog steeds aanwezig is. Vandaag ben ik bij u in uw midden. Binnenkort zal ik bij de andere gemeenschap zijn, die gemeend heeft op eigen kracht verder te moeten gaan. Ik weet niet wat het resultaat zal zijn van die ontmoeting, maar we mogen misschien van elkaar weten dat we aangeraakt zijn door dezelfde Geest van Jezus Christus.”

“Wat zou het fijn zijn”, ging hij verder, “als er weer iets van toenadering kan komen, iets van nieuwe eenheid, ondanks alle meningsverschillen. Nogmaals, ik weet niet wat het resultaat zal zijn van mijn ontmoeting, maar laten we hopen dat de Geest ons de weg mag wijzen en dat, hoe verschillend we misschien ook denken en zijn, we beseffen dat God ons onvoorwaardelijk bemint en dat Hij ons, in Jezus Christus, de weg wijst.”

Blij met uitnodiging mgr. De Korte

Voorzitter Peter Stijntjes van Antonius in Beweging is blij met de uitnodiging van de Bossche bisschop. “We gaan open met hem in gesprek. De Korte weet hoe verhoudingen zitten en weet dat het mensen zijn die het maken.”

De drijvende kracht achter Antonius in Beweging, Hans van der Laar, is om gezondheidsredenen recent gestopt met werken. De beweging is op zoek naar een nieuwe pastor. (MO)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.