De bisschoppen van Engeland en Wales hebben hun medeleven betoond met de slachtoffers van de aanslag in Londen. Daar reed een man woensdag eerst voetgangers aan op de Westminster Bridge en stak vervolgens een politieagent neer.
In totaal kwamen kwamen vijf mensen om, onder wie behalve de neergestoken agent ook de aanslagpleger zelf, die werd neergeschoten door de politie. Veertig mensen raakten gewond.
Volgens de Engelse politie, die in het belang van het onderzoek wil wachten met het naar buiten brengen van de identiteit van de dader, werd de man geïnspireerd door islamitisch-gerelateerd terrorisme.
Via hun Twitteraccount brachten de bisschoppen van Engeland en Wales een gezamenlijke verklaring naar buiten. “Onze gedachten en gebeden gaan uit naar iedereen die getroffen is door het incident in Westminster”, schreven de bisschoppen gisteren.
Paus Franciscus stuurde vandaag een bericht aan de aartsbisschop van Westminster, waarin hij zijn solidariteit en verbondenheid in gebed toonde.
“Met groot verdriet heb ik kennis genomen van het leed veroorzaakt door de aanval in centraal-Londen. Ik beveel de overledenen toe aan de liefdevolle barmhartigheid van de Almachtige God, wiens heiligheid Goddelijke kracht en vrede aanroept op de rouwende families”, aldus Franciscus.
De Londense aanslag vond exact een jaar plaats na de dubbele bomaanslag op het Belgisch vliegveld Zaventem, waar gisteren een herdenkingsdienst plaatsvond.
In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel leidde kardinaal Jozef De Kesel een gebedswake. In zijn homilie nodigde de kardinaal uit “kalm en helder te blijven en weerstand te bieden aan het terreur van de angst”.
“Want het is precies dat wat men met de aanslagen beoogt: angst creëren. Er dus voor zorgen dat ik schrik heb voor de ander, schrik omdat hij anders is, anders denkt, anders gelooft, van elders is. Dat is het wat men beoogt: dat er scheiding wordt gemaakt tussen ons en hen, tussen ons volk en zij die hier niet thuis horen”, aldus de Belgische kardinaal. (KN/ACI)