<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen: ‘EU hypocriet over godsdienstvrijheid’

KN Redactie 5 mei 2017
image
Foto: AP

De EU is “hypocriet” in haar houding over godsdienstvrijheid door die ondanks eigen recente richtlijnen niet te verdedigen.

Mgr. Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha is teleurgesteld dat er sinds de invoering van de richtlijnen uit 2013 niets gebeurd is. “Als functionarissen spreken over godsdienstvrijheid, doen zij dat meestal abstract en lijken zij bang of beschaamd om de gemeenschappen met name te noemen die werkelijk te lijden hebben, met name in het Midden-Oosten, aldus de secretaris-generaal van de raad van 39 Europese bisschoppenconferenties.

Slechts papier

“Godsdienstvrijheid is een absoluut principe en economische en politieke druk moeten gebruikt worden om het te verdedigen. Maar de maatregelen die vier jaar geleden zijn aangenomen zijn slechts papier, ondanks toenemende vervolging”, aldus Da Cunha.

Hypocrisie

“De EU moet stoppen met haar hypocrisie door in het openbaar het ene te zeggen en achter de schermen het andere te doen.”
Hij wijst erop dat de ideologie van de secularisatie “godsdienst als een privézaak van het individu beschouwt en moeite heeft de publieke dimensie van religieuze gemeenschappen te begrijpen.”

Bijdrage godsdienst

De Raad van Ministers van buitenlandse zaken namen in juni 2013 de richtlijnen aan voor de Promotie en de Bescherming van Vrijheid van Godsdienst of Geloof. Het document stelt dat vrije godsdienstuitoefening bijdraagt aan “democratie, ontwikkeling, rechtszekerheid, vrede en stabiliteit” terwijl schending ervan vaak voorbode is van “mogelijk geweld en conflicten”.
Daar waar godsdienstvrijheid wordt geschonden overweegt de EU-richtlijn “de mogelijke opschorting van samenwerking, vooral waar het financiële hulp betreft”.

EU moet iets doen

Vorige maand heeft de EU nagelaten te rapporteren over de implementatie van de richtlijnen in 2016. Veel diplomaten lijken zich niet bewust van het bestaan ervan en ze worden evenmin besproken.
“De huidige massale vervolging en mensenrechtenschendingen eisen van de EU en haar leden dat zij iets doen. Ik denk dat politieke en economische druk terecht kan worden gebruikt om verbeteringen af te dwingen”, aldus Da Cunha. (KN/Crux)