<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Blanke katholieken stemden massaal Trump’

KN Redactie 10 november 2016
image
Reese: "Vooral laagopgeleide blanke mannen stemden Trump." (Foto: AP)

Blanke katholieken hebben bij de afgelopen presidentsverkiezingen in de VS “overweldigend” op Donald Trump gestemd.

Boze blanke mannen

“Ik denk dat het grotendeels een proteststem was, vooral door blanke laag-opgeleide mannen die zich door Washington volledig in de steek gelaten voelen”, aldus Reese. De jezuïet schreef jarenlang voor America Magazine en is sinds 2013 als politiek commentator verbonden aan de National Catholic Reporter.

Rol van de Kerk

Ook al probeerden de meeste bisschoppen zich buiten de politiek te houden kan de Kerk een belangrijke rol spelen bij het proces van “verzoening en heling” na de uiterst grove campagne. “De katholieke Kerk is een van de weinige organisaties in de VS die bijna evenveel republikeinen als democraten in de gelederen telt. Zij omvat Hispanics, zwart en blank en mensen uit alle opleidings- en economische milieus.”

Deskundigen zaten ernaast

Reese benadrukt dat alle deskundigen er met hun analyses al die tijd volkomen naast hebben gezeten. Waarop hij zijn eigen idee baseert dat het vooral laagopgeleide blanke katholieken zouden zijn die op Trump hebben gestemd zegt Reese niet. Hij herhaalt de analyses dat het om teleurgestelde blanke mannen zouden zijn die vooral op Trump zouden hebben gestemd.

Abortusstandpunt

Dat het iets met zijn abortusstandpunt te maken heeft gelooft Reese niet. Volgens hem heeft Trump voor zijn kandidatuur Planned Parenthood gesteund en bleef hij tijdens zijn campagne zover mogelijk weg van het onderwerp. “En als president kan hij ook weinig doen.”

Clinton buiten schot

Opmerkelijk is dat Reese geen verband legt met de zeer aggressieve manier waarop Clinton en haar katholieke running mate Tim Kaine zich hard maakten voor abortion on demand.
Toen overweldigend aangetoond werd dat Planned Parenthood op grote schaal handelt in weefsel en organen van geaborteerde kinderen stelden Clinton zich nog krachtiger op achter de organisatie.

Bathroom wars

Ook gaat de politiek analist niet in op een mogelijk verband met het beleid van de democraten ten aanzien van het homohuwelijk en wat de bathroom wars wordt genoemd over de rechten van transgenders. Die strijd, geëntameerd door de regering Obama, werd uitsluitend via rechterlijke weg gevoerd, met buitensluiting van de kiezer. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.