fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bodar: ‘Ik speel het spel dat elk debat behelst’

KN Redactie 15 september 2018
image
Antoine Bodar is niet van plan vanwege de misbruikcrisis te zwijgen. "Ik kan het boetekleed aanhouden en evengoed spreken." (Foto: Robin Utrecht - Hollandse Hoogte)

Twintig “hatemails”, het verwijt “chagrijnig” te zijn, steun in een ingezonden stuk en een tv-presentator die zich als katholiek liet uitschrijven: priester Antoine Bodar maakt in KN de balans op na drie recente media-optredens

De ophef ontstond na een interview met de Volkskrant, op 31 augustus, waarin Bodar sprak over het in zijn ogen decadente Nederland en de kosten die gemaakt worden voor sekse-veranderende operaties.

De maandag erop sprak hij in De Telegraaf over de misbruikschandalen en het door sommigen geëiste terugtreden van de paus – “dat moet hij zeker niet doen”, aldus Bodar in KN –, thema’s waarover hij diezelfde avond ook debatteerde in tv-programma Pauw.

‘Peter van der Vorst blijft evengoed kind van God’

“Er waren veel reacties”, zegt Bodar. “Ikzelf ontving meer dan honderd e-mails, waaronder een twintigtal hatemailsTrouw noemde mijn optreden dinsdag, terwijl gisteren (6 september – red.) een ingezonden stuk – met foto – mij juist ‘moedig’ noemt.”

En dan was er het nieuws dat tv-presentator Peter van der Vorst van RTL zich naar aanleiding van het Volkskrant-interview als katholiek liet uitschrijven. Bodar vertelt hem sindsdien ontmoet te hebben “en vriendelijk begroet en gezegd dat hij evengoed kind van God blijft”.

‘Jezelf niet te serieus nemen – wel de Kerk natuurlijk’

Na al die jaren blijft Bodar media-optredens “aardig” vinden. “Ik speel het spel dat elk debat behelst. Je moet allereerst die wereld begrijpen. En je moet jezelf niet te serieus nemen – wel de Kerk natuurlijk; ironie en humor zijn van belang.”

Hij hoopt gelovigen te bemoedigen en niet-gelovigen tot denken aan te zetten. “Beide taken reken ik tot mijn roeping. En zegt onze paus niet dat we naar de mensen toe moeten gaan?”

De misbruikschandalen zijn voor hem geen reden om niet meer naar buiten te treden. “Ik kan niet twintig jaar wachten met het doen van uitspraken. Ik kan het boetekleed aanhouden en evengoed spreken.”

Nieuw, ‘huiveringwekkend vroom’ boek

Met alle ophef werd bijna vergeten dat Bodar vorige week zijn nieuwste boek presenteerde, het bij Ambo/Anthos verschenen Vervulling in bekering. In zijn voorwoord noemt hij het een verzameling “huiveringwekkend vrome teksten”, waaronder preken en beschouwingen.

> Lees het hele interview met Antoine Bodar via KNdigitaal.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1124): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305