<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Boliviaanse Kerk ‘moet paus volgen’

KN Redactie 18 april 2017
image
President Evo Morales (l) (Foto: AP)

De katholieke Kerk moet in het abortusdebat de paus volgen op het gebied van leven, gerechtigheid en gelijkheid, vindt de Boliviaanse president Evo Morales.

Morales beroept zich daarbij op de “boodschappen van paus Franciscus”.

Onvoldoende middelen

De Boliviaanse regering wil abortus tot acht weken legaliseren voor vrouwen die in extreme armoede leven of dakloos zijn. Ook moeders met meer dan drie kinderen of die onvoldoende financiële middelen hebben en studentes moeten tot acht weken vrij abortus kunnen laten plegen.

Medische indicatie

Daarnaast moet abortus ook na acht weken legaal zijn op medische indicatie, bij misvorming, incest, verkrachting of minderjarigheid van de moeder.
De Kerk wijst het wetsvoorstel af.

Huidige wetgeving

Volgens de huidige wet geldt abortus als een misdaad die met maximaal zes jaar cel kan worden bestraft. Enige uitzondering is gevaar voor het leven van de moeder of minderjarigheid in geval van verkrachting. Daar is een rechterlijk oordeel voor nodig.

Inquisitie

President Morales heeft de bisschoppen indirect opgeroepen in te stemmen met de wet. Hij heeft geen zin om met de bisschoppen over zaken uit het verleden te praten, zoals de inquisitie. Ook zegt hij de indruk te hebben dat de huidige bisschoppen de boodschappen van de paus over het leven en de menselijkheid niet begrepen te hebben. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.