<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Bovengrondse’ Chinese Kerk houdt eerste bestuurlijk congres sinds 2010

KN Redactie 27 december 2016
image
Archiefbeeld: enkele Chinese katholieken in gebed. (Foto: AP)

De regeringsgetrouwe ‘bovengrondse’ Chinese Kerk is sinds Tweede Kerstdag bijeen voor haar eerste bestuurlijke vergadering in zes jaar.

Dat melden Aziatische media met een beroep op een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Goede wil’

Doel zou zijn om de “werkzaamheid van de katholieke Kerk verder in de Chinese maatschappij en cultuur te integreren”. China staat, aldus de woordvoerster, “met goede wil” tegenover het Vaticaan en streeft “goede bilaterale betrekkingen” na.

De vergadering selecteert leiders voor zowel de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, waarmee de overheid de Kerk wil controleren, als de niet door Rome erkende Bisschoppenconferentie van de Katholieke Kerk in China.

‘Onverenigbaar met de katholieke leer’

Het Vaticaan reageerde vorige week al op berichten over de zogeheten ‘Bijeenkomst van Chinese Katholieke Vertegenwoordigers’, die zich volgens haar eigen statuten ziet als het “soeverein lichaam” dat het Chinees kerkelijk leven bestuurt.

Paus Benedictus XVI noemde de vergadering in 2007 in zijn brief aan de Chinese katholieken al “onverenigbaar met de katholieke leer”. Paus Franciscus heeft de waarde van die brief bevestigd.

‘Bekend’

In de huidige verklaring, over de vergadering en over enkele bisschopswijdingen waarbij ongeoorloofd gewijde bisschoppen aanwezig waren, zegt de Heilige Stoel dat haar positie op deze vlakken “goed bekend” is.

Over de vergadering merkt ze ook op uit te zien “haar oordeel te vellen gebaseerd op vastgestelde feiten”. AsiaNews-hoofdredacteur Bernardo Cervellera omschrijft de verklaring als “genuanceerder”.

Gedwongen deel te nemen

De vergadering wordt geleid door een meerderheid van leden van de communistische partij en een minderheid van bisschoppen. Bij de vorige vergadering, in 2010, vroeg de Heilige Stoel de Chinese bisschoppen om niet deel te nemen. De overheid dwong daarop veel bisschoppen fysiek om toch deel te nemen.

Drie door AsiaNews aangehaalde Chinese priesters hopen dat de verklaring van de Heilige Stoel bisschoppen de moed geeft om de huidige vergadering te boycotten. Ook hopen ze op “positieve signalen” van de kant van de overheid, met name door de godsdienstvrijheid van gelovigen en hun bisschoppen niet te beknotten.

Represailles van staatswege

China en de Heilige Stoel onderhouden sinds 1951 geen officiële betrekkingen meer. De Kerk in het communistische land is verdeeld over de regeringsgetrouwe, ‘bovengrondse’ Katholieke Patriottische Vereniging en een ‘ondergrondse’, Romegetrouwe Kerk.

Die laatste heeft nog altijd te maken met represailles van staatswege. Zo zitten verschillende bisschoppen en priesters vast.

Mogelijke overeenkomst

Sinds enige tijd lopen er onderhandelingen tussen China en de Heilige Stoel. Sinds eind oktober werd veel gesproken over een mogelijke overeenkomst tussen China en de Heilige Stoel.

Centraal zou de benoeming van nieuwe bisschoppen staan, een van de voornaamste geschilpunten tussen beide partijen. Het benoemen van bisschoppen is een recht van de paus, maar China, dat godsdienst als een binnenlandse zaak, beschouwt dat als inmenging in haar eigen zaken. Het land wil controle houden over de Kerk.

De uitgesproken emeritus-bisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen, is sceptisch over de onderhandelingen.

Bisschoppen gewijd

Sinds 2007 worden in China bisschoppen gewijd met toestemming van zowel China als de Heilige Stoel. Sinds 2011 worden echter ook weer bisschoppen gewijd zonder toestemming van Rome. Zij lopen daarmee een automatische excommunicatie op. (KNA/AsiaNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.