<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Braziliaanse bisschoppen: ‘houd democratie hoog’

KN Redactie 19 april 2016
image
Foto: AP

De politieke crisis in Brazilië en de corruptieschandalen van ongekende omvang onderstrepen de noodzaak van politieke hervormingen in het land.

De “nog nooit eerder vertoonde corruptieschandalen” hebben een “verwoestend effect”. Het gaat om een omvang die “het voorstellingsvermogen van de meeste mensen te boven gaat”, aldus de bisschoppen.
Voor hen staat het vast dat “in ieder geval” de armen het slachtoffer zijn van de corruptie, bij wier lijden ze zich nauw betrokken voelen.

Geloofwaardigheid herstellen

De bisschoppen benadrukken dat verdenkingen zorgvuldig moeten worden onderzocht en dat verdachten door “de competente autoriteiten” moeten worden vervolgd, “hun recht op verdediging respecterend”. “De schuldigen moeten worden gestraft en de schade voldoende hersteld”. Dat proces moet “gegarandeerd transparant” gebeuren, zodat “gerechtigheid” en de “geloofswaardigheid van instituties” hersteld worden.

Afzettingsprocedure

Het meest duidelijk komt de crisis tot uiting in de gestarte afzettingsprocedure van president Dilma Rousseff, aldus de verklaring. Daarin kondigen de bisschoppen aan het proces nauwkeurig te volgen en te verwachten dat de daartoe gerechtigde autoriteiten de juiste procedures volgen “conform de wet en het democratisch recht”.

Politieke hervorming

“De huidige crisis onderstreept de noodzaak van een authentieke en grondige politieke hervorming die effectieve publieke deelname garandeert, de autonomie van de verschillende bestuursvormen bevordert, de geloofwaardigheid van instituties herstelt en goed bestuur en sociaal recht verzekert.”
“Het welzijn van de natie vereist het overstijgen van persoonlijke belangen, van partijen en organisaties.”

Dreigende onrust

De bisschoppen waarschuwen dat de politieke polarisatie in “een hoog emotioneel klimaat” een “verlies van objectiviteit in de hand werkt” hetgeen kan leiden tot “verdeeldheid en geweld die de sociale vrede bedreigt”.

Democratie versterken

Zij roepen de Brazilianen op “de hoge waarden van democratische co-existentie” te handhaven, net als het “respect voor anderen, tolerantie en gezond pluralisme, de bevordering van sereen politiek debat”. “Alleen vreedzame demonstraties dragen bij aan de versterking van de democratie”, aldus de bisschoppen die de media manen “trouw aan de feiten en met respect voor de waarheid” het publiek te informeren.
Zij herinneren er fijntjes aan dat het land tot twee decennia geleden een dictatuur was. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.