<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

750-jarig jubileum Begijnhof Breda gevierd

KN Redactie 23 maart 2017
image
Het Begijnhof van Breda, waarvan woensdag het jubileum werd gevierd. (Foto: Flickr.com - CCBY David van der Mark)

[BEELDGALERIJ] Met een H. Mis in de begijnhofkapel is woensdag het 750-jarig jubileum gevierd van het Begijnhof van Breda. Dat meldt het bisdom Breda op zijn website.

Met de Mis werd herdacht dat de Heer van Breda op 22 maart 1267 grond schonk aan de gemeenschap van begijnen in de West-Brabantse stad. Zij mochten daarop een begijnhof en een kerk bouwen en een begraafplaats aanleggen.

Tijdelijke geloften

Hoofdcelebrant was bisschop Jan Liesen van Breda, die in zijn preek opmerkte dat de begijnen zich volledig aan God toewijdden. Begijnen waren lekenvrouwen die de tijdelijke geloften van gehoorzaamheid en zuiverheid aflegden.

‘Medewerkster van God’

In 1990 stierf in Breda de laatste begijn van Nederland, Cornelia Frijters. Op haar bidprentje werd ze “medewerkster van God ten bate van de mensen” genoemd, zei mgr. Liesen.

Hij merkte op dat de Kerk in Nederland weliswaar kleiner wordt, maar dat we daar niet bij moeten blijven staan. Daarbij kan Frijters een voorbeeld zijn: “Doe wat je kunt. Zet de stap naar de ander toe. Juffrouw Frijters stapte op haar fiets en ging naar de mensen toe. Wat weerhoudt ons om dit ook te doen?”

Wekelijkse Eucharistieviering

Concelebranten in de Mis waren de voormalige bisschop van Breda mgr. Hans van den Hende en de plebaan van de Bredase Antoniuskathedraal, Steven de Koning.

In de Sint-Catharinakapel op het Bredase Begijnhof is wekelijks op zaterdagavond een Eucharistieviering. Ook wordt in de kapel regelmatig het kerkelijk ochtendgebed gebeden.

Enkele beelden van het Bredase Begijnhof (Foto’s: Flickr.com – CCBY Charles Hutchins, Ciao Anita!, FaceMePLS en David van der Mark):

[widgetkit id=”45″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.