<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschop: uit ziekenfonds betaalde NIPT kan aantal abortussen verhogen

KN Redactie 6 oktober 2016
image
(Foto: Selina De Maeyer)

Prenatale bloedtesten die uit het ziekenfonds worden vergoed, kunnen het aantal abortussen in Duitsland verhogen. Dat stelt de ethicus en hulpbisschop van Augsburg Anton Losinger.

“Het gaat om levensrecht en de waardigheid van de ongeboren mens, zei hij woensdag in de Augsburger Allgemeinen. Men kan niet spreken over het toelaten van een genetische zwangerschapstest spreken, zonder het fundamentele probleem helder te benoemen, stelde mgr. Losinger.

Vergoeden of niet?

Een bedrijf uit de stad Konstanz bracht recent een zogeheten Praena-test op de markt, waarmee een ongeboren kind gescreend kan worden op bijvoorbeeld trisomie 21, het syndroom van Down, door een bloedtest bij de moeder.

In Duitsland woedt momenteel een discussie of de ziekenfondsen dergelijke testen moeten vergoeden. Momenteel moeten de betrokkenen deze zelf betalen.

‘Meestal dodelijke gevolgen’

Mgr. Losinger zei dat de nieuwe techniek voordelen biedt ten opzichte van de huidige methoden zoals de vlokkentest en vruchtwaterpunctie, die een klein risico op een miskraam met zich meebrengen. “En in de voortdurende verbetering van de test zal zeer snel een uitbreiding naar een zeer brede genetische screening mogelijk zijn.”

Het gaat echter om het leven van het ongeboren kind, voegde de hulpbisschop toe, die tot voor kort deel uitmaakte van de Duitse Ethiekcommissie. Nu al, zo zei hij, kiest in Duitsland meer dan 90% van de ouders voor een abortus als er Down wordt vastgesteld bij de foetus.

De vraag is, aldus mgr. Losinger, of de maatschappij achter een test gaat staan “die een genetische rasteropsporing mogelijk maakt met meestal dodelijke gevolgen”.

Proef met NIPT in Nederland

In Nederland wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) bij wijze van proef aangeboden aan vrouwen met een verhoogd risico op bepaalde afwijkingen bij de foetus. De Gezondheidsraad adviseerde minister Schippers van VWS eerder dit jaar die proef uit te breiden tot alle zwangere vrouwen.

Critici van de NIPT in Nederland

Critici van de NIPT wijzen ook in ons land op de kans dat er meer abortussen zullen plaatsvinden als de test breed beschikbaar komt, met name van kinderen met Downsyndroom.

De critici vinden dat de nadruk op het feit dat met de NIPT ook op Down screent, ten onrechte de indruk wekt dat mensen met trisomie 21 geen goed leven zouden kunnen hebben.

Onlangs nog demonstreerde de stichting Recht Zonder Onderscheid in Den Haag tegen de NIPT.

Ter bevestiging

Overigens vindt in Nederland na een positieve uitslag van de NIPT, nog altijd een vlokkentest of vruchtwaterpunctie plaats ter bevestiging.

In België wordt de NIPT al een aantal jaren op commerciële basis aangeboden. Ook een aantal Nederlandse vrouwen maakt van die mogelijkheid gebruik.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.