fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brusselse Broederschap van de HH. Apostelen evangeliseert door voetbal

KN Redactie 8 juli 2016
image
Een van de deelnemende teams, met tweede van rechts priester Kurt Suenens van de Broederschap van de HH. Apostelen. (Foto: Patrizia Di Maria)

Voetbal als middel om tot evangelisatie te komen is niet zo vreemd als het klinkt, toont de Brusselse Broederschap van de Heilige Apostelen.

Die gemeenschap, recent in het nieuws omdat het aartsbisdom de samenwerking wil stopzetten, hield onlangs een zaalvoetbaltoernooi. Daaraan deden teams uit de eigen en andere Brusselse parochies mee, maar ook jongeren die veel minder kerkbetrokken zijn, vertelt de jonge priester Kurt Suenens aan Katholiek Nieuwsblad.

‘Jongeren van het Katelijneplein’

“Als eerste wilden we parochianen en andere katholieken uit Brussel bij elkaar brengen, zodat ze elkaar leren kennen. Daarnaast hebben er jongeren van het Katelijneplein meegedaan, we hebben hen uitgenodigd zodat ze ons konden leren kennen. Ook deed er een team mee van een Italiaans restaurant mee waar we soms eten”, aldus Suenens.

‘Mensen raken met het Evangelie’

Gevraagd hoe het organiseren van een voetbaltoernooi zich verhoudt tot het religieuze leven, merkt hij op: “Wij doen wat priesters moeten doen. Wij staan ten dienste van de christenen, door verkondiging en sacramenten, zodat zij vooruitgang kunnen maken in het christelijk leven. En we gaan naar diegenen die verder van de Kerk staan, maar wel dorstig zijn. Dat doen we via de talenten en passies die we hebben, en ik speel graag zaalvoetbal. Door een goed voorbeeld te geven hopen we vriendschappen op te bouwen en uiteindelijk mensen te raken met het Evangelie. Eerste contacten gaan niet over het geloof; je moet eerst een menselijke relatie opbouwen, en die vervolgens uitbouwen. Evangelisatie in zijn puurste vorm? Ik hoop het.”

Herkenbaarheid als priester

Om die contacten te kunnen leggen, trekken de leden van de gemeenschap er op uit, hun wijk in. Daarbij is de herkenbaarheid als priester belangrijk, merkt Suenens. “Daarom dragen wij de soutane. We zijn gekend in de wijk. Een aantal winkeliers en buurtgenoten heeft in een brief aan de bisschop geschreven dat onze aanwezigheid kleur aan de wijk geeft. Men apprecieert dat.”

Winnaar: Brusselse franciscanenparochie

Dat bleek ook uit de geste van een lokale wethouder, die kosteloos een sportzaal ter beschikking stelde voor het toernooi. Daaraan namen in totaal negen teams deel. Jongeren van de Brusselse franciscanenparochie gingen er met de eerste prijs vandoor. Ze versloegen in de finale het team van het Italiaanse restaurant.

Ophef rond fraterniteit

Het idee voor het toernooi bestond overigens al voor de recente ophef rond de fraterniteit, die ontstond nadat aartsbisschop Jozef De Kesel van Mechelen-Brussel besloot de samenwerking met de gemeenschap stop te zetten.

Die nam onder De Kesels voorganger, mgr. André-Jozef Léonard, de zorg voor de Brusselse Sint-Katelijnekerk op zich en wist de parochie nieuw leven in te blazen.

Naast zes priesters en een transeunt diaken, maken ook 22 seminaristen deel uit van de gemeenschap.

Een impressie van het zaalvoetbaltoernooi (foto’s: Patrizia Di Maria):

[widgetkit id=”18″]