<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bud Spencer was ‘volledig katholiek’

KN Redactie 28 juni 2016
image
Bud Spencer (rechts) en Terrence Hill. Samen speelden ze in een groot aantal spaghettiwesterns (screenshot: youtube)

De Italiaanse acteur Bud Spencer, die gisteren overleed, was “volledig katholiek”. “Ik geloof in God, het is dat wat me redt.”

De in Napels geboren Bud Spencer – echte naam Carlo Pedersoli – overleed gisteren op 86-jarige leeftijd. Spencer is bekend van zijn optredens in vele spaghettiwesterns en actiefilms waarin hij vaak een duo vormde met landgenoot en collega-acteur Terence Hill.

Onwrikbaar geloof

Naast zijn imposante filmcarrière, was Spencer “absoluut iemand die kan worden omschreven als volledig katholiek”, meldt de website popolodellafamiglia.it (‘volk van het gezin’).

Hij stond bekend vanwege “zijn onwrikbare geloof” dat hij “met grote vastberadenheid” verkondigde, “ook als hij daardoor overkwam als ‘fundamentalistisch’”.

Kritiek

Bud Spencer was een fel tegenstander van echtscheiding en abortus en was trots op zijn huwelijk en zijn gezin. Toen hem in 2009 werd gevraagd waarom de filmindustrie hem vergeten was, zei hij: “Nou, misschien omdat ik geen gay, noch trans ben en ik al vijftig jaar dezelfde vrouw heb”.

Die uitspraak leidde tot felle kritiek uit LGBT-hoek en leidde er volgens de website toe dat Spencer de laatste jaren van zijn leven door de Italiaanse filmindustrie en media werd genegeerd.

Geloof centraal

Centraal in zijn leven stond naast zijn gezin, toch vooral het geloof. In een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag sprak Spencer daar openhartig over: “Op mijn oude dag heb ik meer dan ooit behoefte aan het geloof. Ik heb het geloof nodig. Ik geloof in God, het is dat wat me redt.”

“En ik bid. Waarom? Omdat ik steeds sterker inzie dat alles waaraan ik eerst grote waarde toedichtte, niets is.[…] Wie trots wordt vanwege dit soort dingen, wie alleen maar het succes, de roem volgt, is een idioot.”

Spaghetti met Jezus

Toen dezelfde krant hem vroeg: “Hoe stel jij je je laatste maaltijd voor je overlijden voor en met wie zou je die willen delen?”, zei hij eenvoudigweg: “Spaghetti. Met Jezus Christus.” (KN/Popolodellafamiglia.it)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.