<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

5000 jongeren gaan ‘biddend het nieuwe jaar in’ bij Europese jongerenontmoeting

Luuk van den Einden 30 december 2023
image
Het avondgebed op de eerste dag van de Europese jongerenontmoeting van de Taizégemeenschap, die momenteel in de hoofdstad van Slovenië plaatsvindt. Foto: CNS - Taizé via Youtube

5000 jongeren zijn momenteel bijeen in Slovenië voor de oecumenische jongerenbijeenkomst van de Taizégemeenschap. Paus Franciscus heeft hen opgeroepen om 2024 in het teken van luisteren te zetten: “Luisteren geeft de ander de ruimte om te bestaan.”

De 46ste editie van de Europese jongerenontmoeting van de Taizégemeenschap is eergisteren begonnen en zal nog tot en met nieuwjaarsdag duren. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.

Nieuwe prior

Zo’n vijfduizend jongeren uit 48 verschillende landen hebben zich ervoor aangemeld, aldus de organisatie. Onder hen zijn ook zo’n 250 Oekraïense jongeren. Vrede is dan ook een belangrijk thema op het evenement: er wordt gesproken over de actualiteit en gebeden voor vrede.

De jongerenontmoeting is ook de eerste waaraan broeder Matthew als nieuwe prior van de gemeenschap deelneemt. Op 2 december nam de Engelsman, een anglicaanse gelovige, het leiderschap van de gemeenschap over van de Duitse broeder Alois Löser, de vorige prior van Taizé.

Pauselijke groet

De in Frankrijk gevestigde Taizégemeenschap is een oecumenische communiteit, maar dat weerhield paus Franciscus er niet van om de vijfduizend jongeren in Ljubljana een groet te sturen. In een brief heeft hij de jongerden opgeroepen om het nieuwe jaar “in te bidden”.

“Maak jullie dromen van liefde, gerechtigheid en vrede concreet en begin daarbij bij jezelf”, aldus de pauselijke boodschap. De paus nodigt jongeren uit om in een “wereld vol lawaai” de waarde van het luisteren te herontdekken.

‘Daad van liefde’

“Luisteren is een daad van liefde. Dat ligt aan de basis van vertrouwen. Zonder luisteren kan er weinig groeien of ontwikkelen. Luisteren geeft de ander de ruimte om te bestaan.”

image
Op het evenement, waar ook Oekraïense jongerenaanwezig zijn, wordt onder meer gebeden voor vrede. Foto: CNS - Taizé via Youtube

Een van de redenen voor het toenemende geweld en de voortdurende oorlogen in de wereld is “omdat niemand meer luistert”, aldus de paus. Daarom spoort hij jongeren aan om “een andere wereld op te bouwen, een wereld van luisteren, dialoog en openheid.”

‘Samen op weg gaan’

Dat verschil kan alleen gemaakt worden door samen op weg te gaan en met elkaar samen te werken. “Samen op weg gaan betekent dat je het pad naar uitsluiting en afwijzing van anderen links laat liggen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We moeten ons inzetten om te leven zoals Jezus, die niemand uitsloot van Zijn weg”, vervolgt paus Franciscus. “In verbondenheid met God deelde Christus zijn leven met de mensen die naar hem toekwamen. Hij herkende Gods aanwezigheid in de mensen die zich aan de rand van de samenleving bevonden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.