<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Anglicaan gekozen als nieuwe prior Taizégemeenschap

Luuk van den Einden 24 juli 2023
image
Broeder Matthew (links), een anglicaan, zal in december broeder Alois opvolgen als prior van de oecumenische Taizégemeenschap. Foto: Taizé - Marija Poklukar

Een anglicaanse christen wordt de nieuwe prior van de oecumenische Taizégemeenschap. De huidige prior, broeder Alois, geeft na achttien jaar het stokje door omdat het volgens hem tijd is dat een broeder van een jongere generatie het leiderschap overneemt.

Op 3 december, de eerste zondag van de adventsperiode, zal de uit Engeland afkomstige broeder Matthew de leiding van de oecumenische Taizégemeenschap overnemen. Hij is daarmee de derde prior sinds de oprichting van de gemeenschap en ook de eerste anglicaanse christen die dat ambt op zich neemt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Broeder Alois, de huidige prior van de in Frankrijk gevestigde gemeenschap, heeft voor broeder Matthew gekozen na een lange bezinningsperiode. De afgelopen twee jaar heeft hij met medebroeders gesproken, gebeden en nagedacht, laat hij weten in een persbericht.

Volgende generatie

De 69-jarige broeder, die al sinds 1974 lid is van de gemeenschap, vermeldt daarbij dat zijn keuze gebaseerd is op zijn mening dat het tijd is om het leiderschap over te dragen aan een volgende generatie. Broeder Matthew, die oorspronkelijk Andrew Thorpe heette, is 58 jaar oud en werd in 1974 lid van Taizé.

Broeder Alois werd in 2005 prior van de gemeenschap nadat broeder Roger, de oprichter van Taizé, door een verwarde vrouw om het leven was gebracht. Hij was toen al door broeder Roger aangewezen als diens opvolger.

‘Tijd is gekomen’

Vanwege de “familieachtige opvatting van het gemeenschapsleven” die binnen Taizé geldt, geldt er geen leeftijdsgrens of tijdslimiet voor het ambt van prior. Broeder Alois heeft dus zelf kunnen bepalen wanneer hij wilde stoppen en wie zijn opvolger zou worden. “Het is aan mij om deze taak door te geven terwijl ik de tijd kan nemen om deze overgang voor te bereiden zonder onder druk te staan”, vertelt hij.

“Achttien jaar na broeder Roger te hebben opgevolgd, en nu de wereld en de Kerk de afgelopen twintig jaar zo veranderd zijn, voel ik dat de tijd is gekomen voor een broeder die na mij in onze communiteit is gekomen om mijn verantwoordelijkheid over te nemen”, legt hij uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Broeder Alois draagt het leiderschap met een gerust hart over. “Ik heb er volledig vertrouwen dat mijn opvolger voor continuïteit zal zorgen en de juiste stappen zal zetten om onze gemeenschap te stimuleren om, volgens de ideeën van haar stichter, een ‘kleine parabel van gemeenschap’ te zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.