Vlak voor de synode over synodaliteit zullen duizenden jonge christenen samen bidden op het Sint-Pietersplein in Rome. Vanuit Nederland wordt ook meegebeden: op verschillende plekken is aansluiten mogelijk.
Zo’n tienduizend jongeren zullen op 30 september op het Sint-Pietersplein in Rome samen bidden voor de synode over synodaliteit. Het laatste wat de bisschoppen, die tijdens de synode over de Kerk in deze tijd zullen praten, zullen horen voordat ze de deur achter zich dichttrekken, is dat jongerengebed.
Bijzonder is dat de gebedswake oecumenisch is: niet alleen katholieke jonge mensen, maar ook jongeren uit andere kerkgenootschappen – en zelfs jongeren die niet bij een kerk horen – zullen daar bidden voor een succesvolle synode.
Vanuit Nederland gaat een groep jongeren naar Rome om bij het gebed aanwezig te zijn, maar ook voor thuisblijvers is het mogelijk om in gebed met Rome verbonden te zijn. Op verschillende plaatsen in het land worden vieringen georganiseerd die aansluiten bij de gebedswake.
De Katholieke Vereniging voor Oecumene houdt op haar website een lijst bij van de initiatieven die her en der georganiseerd worden. “Dat zijn vrij spontane dingen”, zegt Fokke Wouda, coördinator van de vereniging. Zelf is hij niet betrokken bij de Nederlandse vieringen, maar die moedigt hij wel van harte aan, laat hij weten.
Het gebed op het Sint-Pietersplein staat aan het begin van de retraite die alle synodedeelnemers zullen houden. “Het is dus echt een onderdeel van hun programma en het laatste dat zij meemaken voordat ze zich terugtrekken voor de retraite en de synodegesprekken”, aldus Wouda. “Het is echt een markeringsmoment: daar begint de synode.”
“Dat we op zo’n moment zo gesteund worden door andere christenen, is bijzonder.”Tweet dit!
- Fokke Wouda
De Kerk krijgt daarin “massaal steun” van andere christenen, legt hij uit. Dat is ook terug te zien in de vormgeving van het gebedsmoment en de viering vooraf: die is namelijk volledig in de stijl van de oecumenische Taizégemeenschap, met bijvoorbeeld liederen in Taizéstijl.
Bij de gebedswake zullen twaalf leiders van andere christelijke stromingen aanwezig zijn, zoals de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en de oosters-orthodoxe patriarch Bartholomeus. “Zij vertegenwoordigen de breedte van het wereldchristendom. Dat we op zo’n moment zo gesteund worden door andere christenen, is bijzonder.”
Daarbij aansluiten vanuit Nederland is daarom zeker de moeite waard, vindt Wouda. “Als je dat meeviert vanuit thuis, geeft dat het gevoel dat het echt start en dat je als christenheid verbonden bent met elkaar”, zegt hij. “Ik denk dat dat heel waardevol is.”
Vieringen vinden onder meer plaats in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch, waar de bijeenkomst in Rome gelivestreamd zal worden. In Rotterdam organiseren de dominicanen een viering in hun kerk. Ook wordt er meegebeden in Utrecht, Woerden en Nijmegen. Zie de site van de Katholieke Vereniging voor Oecumene voor meer informatie.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.