fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Eindelijk helderheid over Gänsweins lot: voormalige paussecretaris krijgt ‘erebaantje’ in thuisbisdom

Luuk van den Einden 19 juli 2023
image
Aartsbisschop Georg Gänswein, de persoonlijke secretaris van de in december overleden emeritus-paus Benedictus, zal in het Duitse Freibourg als erekanunnik liturgische taken waarnemen in de kathedraal van de stad. Foto: CNS - Paul Haring

Er is duidelijkheid over de rol die aartsbisschop Georg Gänswein, de voormalige persoonlijke secretaris van emeritus-paus Benedictus XVI, in het Duitse aartsbisdom Freiburg krijgt. Die zal vooral ceremonieel zijn om het probleem van twee aartsbisschoppen in één bisdom op te lossen.

Achter de nieuwe functie van aartsbisschop Georg Gänswein, die tot het overlijden van emeritus-paus Benedictus XVI diens persoonlijke secretaris was, stond het afgelopen halfjaar een groot vraagteken. In juni gaf paus Franciscus Gänswein opdracht om terug te keren naar zijn Duitse thuisbisdom Freiburg, zonder echter duidelijk te maken wat zijn rol daar zou worden, aangezien Stephan Burger daar al aartsbisschop is.

Erekanunnik

Gänswein wordt erekanunnik in de kathedraal van Freiburg, meldt Catholic News Agency. Erekanunniken worden tegenwoordig niet vaak meer benoemd; dat is een eretitel die ter onderscheiding wordt toegekend.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vanaf de herfst zal Gänswein zich in die hoedanigheid bezighouden met het celebreren van Missen. “In overleg met aartsbisschop Burger is het mogelijk dat aartsbisschop Gänswein daarnaast taken als vormsels en feestelijke vieringen op zich zal nemen”, meldt het aartsbisdom in een persbericht.

‘Elkaar van dienst zijn’

Volgens de Duitse kerkjurist Georg Bier biedt deze constructie een oplossing voor het probleem dat Gänsweins voormalige Vaticaanse positie heeft opgeleverd. Aangezien Gänswein in 2013 in het Vaticaan tot titulair aartsbisschop gewijd werd, is hij sindsdien geen priester van het aartsbisdom Freiburg meer. Daardoor kan aartsbisschop Burger hem technisch gezien geen opdrachten geven.

“Beide bisschoppen hechten zich nergens aan vast, maar hebben elkaar verzekerd van hun bereidheid om de ander indien nodig van dienst te zijn”, weet Bier over de afspraken tussen Burger en Gänswein.

Oude bekende

Ondertussen is er ook vanuit het Vaticaan nieuws verschenen op het gebied van persoonlijke secretarissen. Paus Franciscus heeft de Argentijnse priester Daniel Pellizzon aangenomen als persoonlijke secretaris.

Wie kijkt naar de Vaticaanse benoemingen van de afgelopen weken, zou kunnen vermoeden dat de paus last heeft van heimwee naar zijn thuisland Argentinië: eerder benoemde hij aartsbisschop Víctor Manuel Fernández – ook al een Argentijn – tot de nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De veertigjarige Pellizzon zal begin augustus aan zijn nieuwe taak beginnen. Hij is een oude bekende van de paus: in 2011 en 2012 assisteerde hij aartsbisschop Jorge Bergoglio, zoals de paus toen nog heette, met het organiseren van zijn privéarchief.

Pellizzon wordt de vervanger van de Uruguayaanse priester Gonzalo Aemilius, die sinds begin 2020 een van de persoonlijke assistenten van de paus is. Waarom Aemilius vertrekt en wat zijn nieuwe functie wordt, is nog niet bekend. Fabio Salerno, de andere pauselijke secretaris, blijft aangesteld.