fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Sloveense bisschoppen solidair met slachtoffers overstromingen

Gina Christian - OSV News 9 augustus 2023
image
De gevolgen van de verwoestende overstromingen zijn in een groot deel van Slovenië merkbaar. Foto: OSV News - Borut Zivulovic, Reuters

Katholieken in Slovenië richten zich op noodhulp én gebed na de hevige overstromingen in hun land, met ten minste zes doden en honderden daklozen tot gevolg.

Zware regenval en plotselinge overstromingen leidden vorige week tot “de ergste nationale ramp in de (recente) geschiedenis van Slovenië”, aldus premier Robert Golob afgelopen zaterdag. In minder dan een dag tijd kwam er een hoeveelheid regen naar beneden die normaal in een maand valt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Concrete actie

De bisschoppen van Slovenië hebben in een verklaring laten weten dat het hele land “problemen ondervindt” en doen een oproep tot gebed en solidariteit, omdat velen nog altijd “vrezen voor het leven van hun dierbaren”.

“We zijn uitgenodigd om samen solidair te zijn en concreet op te komen voor alle kwetsbaren”, aldus de bisschoppen. “En laten we vooral het geloof en vertrouwen in Gods nabijheid en hulp weer doen oplaaien.”

Gebed en geld

De bisschoppen beloven “gebed en materiële steun” aan de slachtoffers in hun land. Zij roepen iedereen op Slovenska Caritas te steunen, de lokale afdeling van de katholieke hulporganisatie Caritas Internationalis.

“We hebben behoefte aan zoveel helpende handen”
- Vrijwilliger Slovenska Karitas

Het ergste weer is voorbij, “maar de verwoesting die het water heeft achtergelaten, blijft”, zegt Peter Tomažic, secretaris-generaal van Slovenska Karitas, in een reactie. Hij vertelt dat meer dan 430 vrijwilligers van Slovenska Karitas hebben geholpen bij het leveren van water, voedsel, kleding en accommodatie aan bijna 5.400 getroffenen. De vrijwilligers, onder wie 250 jongeren, hebben ook de handen uit de mouwen gestoken om woningen schoon te maken, aldus Tomažic.

‘Ontroerd door alle hulp’

Ook Caritasafdelingen in onder meer Kroatië, Oostenrijk, Duitland, Italië en Polen hebben hulp gestuurd. Sloveense katholieken in Amerika organiseren komende zondag een bedevaart en picknick in het aartsbisdom Chicago om geld in te zamelen.

Tomažic zegt “bijzonder ontroerd” door alle hulp. Een vrijwilliger liet hem weten dat alle steun hard nodig is. “We hebben behoefte aan zoveel helpende handen.” Slovenska Karitas heeft tot nu toe “meer dan 175 hulpverzoeken ontvangen voor hulp bij de wederopbouw van woonhuizen en andere gebouwen die door de overstromingen zijn vernield”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Ongelofelijk dankbaar’

De organisatie zegt ook dat de “vele aardverschuivingen” veel impact hebben op inwoners en dat “de weersvoorspellingen nog steeds niet gunstig zijn en dat mogelijk een nog groter aantal huishoudens in andere delen van Slovenië getroffen wordt”.

Terezija Vivod, medewerkster van Slovenska Karitas in Prevalje, zegt dat zij en haar team evacués opvangen in de lokale parochiezaal. “Vrijwilligers en collega’s hebben hen voorzien van kleding, voedsel en water. De mensen zijn er ongelofelijk dankbaar voor.” (Vertaling Susanne Kurstjens)