<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

West-Ierland halveert aantal bisschoppen als reactie op priestertekort

Emma Koevoets 18 april 2024
image
Een priester in Dublin, Ierland, houdt een kelk vast tijdens de mis tijdens de Wereldbijeenkomst van Families op 22 augustus 2018. Foto: OSV News - Clodagh Kilcoyne, Reuters

Het Vaticaan voert een herstructurering door van de bisschoppelijke organisatie van de Kerk in Ierland. Dit om de problemen aan te pakken die zijn ontstaan door het tekort aan priesters. 

Op 10 april kondigde de pauselijke nuntius in Ierland, Luis Mariano Montemayor, de reorganisatie aan. Deze aankondiging markeert de grootste herstructurering binnen de bisdommen in het land in negenhonderd jaar tijd.

De drastische verandering werd in gang gezet door het pensioen van bisschop John Fleming van het bisdom Killala. Zijn vertrek bracht het aantal bisschoppen in West-Ierland al terug van zes naar vijf. Maar in plaats van Fleming te vervangen, besloot de Kerk de bisschoppelijke structuur te herzien.

Onnodige bureaucratie

Volgens de Irish Independent wordt het aantal bisschoppen in de dunbevolkte regio van West-Ierland gehalveerd van zes naar drie bisschoppen. Deze vermindering weerspiegelt zowel een forse daling van het aantal geestelijken als een afnemende katholieke bevolking.

Sinds de publicatie van de rapporten over seksueel misbruik binnen de katholieke Kerk in Ierland door de commissies Murphy en Ryan in 2009, wordt er al gepleit voor een soortgelijke aanpak. Destijds werd voorgesteld het aantal bisschoppen te verminderen om onnodige bureaucratie tegen te gaan, waarvan deels werd gezegd dat het te wijten was aan doofpotaffaires en een gebrek aan verantwoordingsplicht.

Focus op jongeren

De eerste belangrijke herplaatsing die paus Franciscus doorvoerde, was die van bisschop Paul Dempsey, de jongste katholieke prelaat in Ierland. Hij verlaat het relatief kleine bisdom Achonry voor een nieuwe rol als hulpbisschop van Dublin, met een speciale focus op het aantrekken van jongeren naar de kerk. Hij wordt tevens aangemerkt als een mogelijke toekomstige aartsbisschop.

“Het is bemoedigend om te zien dat er al een solide praktijk van samenwerking bestaat tussen de bisdommen in het westen.”
- Aartsbisschop Francis Duffy

Bisschop Kevin Doran van het bisdom Elphin zal op zijn beurt voortaan ook het bisdom Achonry leiden. Aartsbisschop Francis Duffy zal de positie van de vertrekkende Fleming innemen in het bisdom Killala, terwijl hij zijn rol als hoofd van het aartsbisdom Tuam behoudt.

Nog géén bisdomfusie

Tijdens een Mis in de kathedraal van Tuam uitte Duffy zijn enthousiasme over de samenwerking tussen de twee bisdommen, en verklaarde hij: “Het is bemoedigend om te zien dat er al een solide praktijk van samenwerking bestaat tussen de bisdommen in het westen. Dit is een hoopvol teken voor het succes van het belangrijke werk dat nu wordt verricht.”

Op dit moment heeft de Kerk in Ierland nog geen plannen om haar bisdommen samen te voegen. De huidige bisdomgrenzen stammen uit de twaalfde eeuw. De pauselijke nuntius Montemayor heeft echter bevestigd dat er wellicht stappen worden ondernomen om de bisdommen te fuseren.

Positieve signalen

Hoewel de wekelijkse opkomst bij de Mis in Ierland aanzienlijk is afgenomen – van 91 procent in 1973 tot ongeveer dertig procent vóór de pandemie – en ondanks de daling van het aantal priesters, blijkt uit onderzoek dat er op lokaal niveau nog steeds veel respect is voor geestelijken. Dat meldt de Britse nieuwssite Catholic Herald.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Er zijn ook andere positieve signalen te zien, waaronder een groeiende Ierse immigrantenbevolking die het katholieke geloof belijdt en die heeft bijgedragen aan het behoud van veel parochies die anders mogelijk zouden zijn uitgestorven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.