<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vijf nieuwe misbruikbeschuldigingen tegen ex-jezuïet Rupnik ingediend

Luuk van den Einden 10 april 2024
image
Marko Rupnik op een foto uit 2011. Foto: CNS – Tracy Deer-Mirek, courtesy Sacred Heart

Het Vaticaan heeft vijf nieuwe misbruikbeschuldigingen ontvangen die zijn geuit tegen de Sloveense priester en kunstenaar Marko Rupnik. Twee van deze beschuldigingen zijn van vrouwen die eerder in de openbaarheid traden met hun verhaal.

De beschuldigingen zijn ingediend bij het Dicasterie voor de Geloofsleer, dat momenteel onderzoek doet naar de zaak rond Rupnik. Dat onderzoek loopt sinds oktober, toen paus Franciscus de verjaringstermijn voor de kwestie schrapte om het onderzoek plaats te kunnen laten vinden.

Manipulatief

Van de nieuwe aanklachten, ingediend door advocaat Laura Sgrò, komen er twee van Mirjam Kovač (62) en Gloria Branciani (59), die in februari publiekelijk getuigden van misbruik door Rupnik. Bij de andere drie beschuldigingen gaat het om zaken die tot nu toe onbekend waren.

Marko Rupnik werd in 2019 voor het eerst beschuldigd van misbruik. Jarenlang zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel, psychologisch en spiritueel misbruik van ten minste twintig vrouwen. Dat misbruik vond vooral plaats in een christelijke gemeenschap in Slovenië. Volgens slachtoffers ging Rupnik manipulatief te werk en zou hij zijn daden vaak rechtvaardigen met godslasterlijke ideeën.

Geëxcommuniceerd

Na een eerste onderzoek is Rupnik tijdelijk geëxcommuniceerd geweest. Ook is hij definitief uit de orde van de jezuïeten gezet omdat hij zich niets aantrok van strafmaatregelen.

Over het huidige onderzoek tegen Rupnik laat het Vaticaan weinig los. In februari beperkte de persdienst van het Vaticaan zich tot de mededeling dat er bewijsmateriaal wordt verzameld en dat “men zich beraadt over de toe te passen procedures”.

Gewoon aan het werk

Ondertussen is Rupnik volgens Catholic News Agency gewoon als priester aan het werk. In oktober vorig jaar werd hij op eigen verzoek geïncardineerd in het Sloveense bisdom Koper.

Johan Verschueren, voormalig overste van de jezuïetenorde, heeft aan Catholic News Agency laten weten het bisdom op de hoogte te hebben gebracht van de beschuldigingen tegen Rupnik, maar het bisdom heeft hem desalniettemin aangenomen “omdat hij niet veroordeeld is”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.