<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Van misbruik beschuldigde ex-jezuïet wordt door zijn thuisbisdom in genade aangenomen

Gina Christian - OSV News 26 oktober 2023
image
Marko Rupnik op een foto uit 2015. Foto: OSV News - Cristian Gennari, KNA

Ondanks geloofwaardige misbruikaantijgingen kan ex-jezuïet Marko Rupnik gewoon weer aan het werk als priester in een bisdom in zijn geboorteland Slovenië.

Pater Marko Ivan Rupnik, een bekende mozaïekkunstenaar, werd in juni uit de jezuïetenorde gezet omdat hij zich niet hield aan de beperkingen die hem waren opgelegd na geloofwaardige beschuldigingen van misbruik. Zo nu blijkt is hij opgenomen in het Sloveense bisdom Koper, dat wordt geleid door bisschop Jurij Bizjak.

“Het bisdom beroept zich op het feit dat er geen gerechtelijk vonnis is”

Het nieuws werd voor het eerst gemeld op 25 oktober in Italiaanse en Duitse media, en is inmiddels bevestigd in een persverklaring van het betreffende bisdom.

Meer dan twintig slachtoffers

Rupnik werd beschuldigd van seksueel, geestelijk of psychologisch misbruik van meer dan twintig (volwassen) vrouwen en ten minste één man over een periode van 40 jaar.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2020 werd hij kort geëxcommuniceerd omdat hij absolutie had verleend aan een vrouw met wie hij een seksuele relatie had gehad. Onder zijn beschuldigers waren verschillende leden van een religieuze vrouwengemeenschap in Slovenië. Hun zaak werd echter geseponeerd door de toenmalige Congregatie voor de Geloofsleer omdat de verjaringstermijn was verstreken.

Eigen verzoek

Rupnik werd weliswaar uit de jezuïetenorde gezet, maar bleef wel priester. Eind augustus werd hij op zijn eigen verzoek opgenomen in het bisdom Koper, volgens de verklaring van het bisdom.

De goedkeuring werd gegeven op basis van zowel het decreet waarin zijn ontslag uit de orde werd bepaald als “het feit dat er geen gerechtelijk vonnis was uitgesproken over Rupnik”, aldus de verklaring.

Instituut in Rome

Ook blijft Rupnik deel uitmaken van de staf van Centro Aletti, een wetenschappelijk en artistiek centrum in Rome dat het samenleven van orthodoxe, oosterse en Latijnse katholieken bevordert, aldus de website van het centrum. Zijn mozaïeken zijn te zien in talrijke kerken en religieuze plaatsen over de hele wereld, waaronder het Vaticaan.

In juli schreef de Vlaamse jezuïet pater Johan Verschueren – toen de directe overste van Rupnik in Rome – een open brief waarin hij uitlegde waarom het ontslag uit de orde niet resulteerde in het verlies van zijn klerikale status. Hij wees erop dat dit niet de bevoegdheid van de Sociëteit van Jezus was, maar van de Heilige Stoel.

Bisdom

Het bisdom Koper omvat de stad Zadlog (ongeveer een uur ten westen van de Sloveense hoofdstad Ljubljana), waar Rupnik in 1954 werd geboren. In 2021 telde het bisdom iets minder dan 175.000 katholieken en ongeveer 100 parochies.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.