<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Een priester met een prijs op zijn hoofd

Michaël As 20 april 2024

Francis Page zag in het Antwerpen van de zestiende eeuw als zoon van rijke Engelse aristocraten het levenslicht. Met hun zegen vertrok hij naar Londen om rechten te studeren. Daar vond hij werk als klerk bij een gerenommeerd advocatenbureau.

Het loopt allemaal anders

Hij wordt verliefd op de dochter van de baas, maar laat die nou katholiek zijn en alleen met hem willen trouwen als hij ook katholiek wordt. Daarop brengt zij hem in contact met haar geestelijk leidsman, de pater jezuïet John Gerard.

Het loopt echter allemaal niet als gepland. Hoe meer Francis van het katholieke geloof te weten komt, des te meer voelt hij zich aangetrokken tot het priesterschap. Dit tot ontstemming en verdriet van zijn ‘lief’, wier lief hij niet veel langer meer zal zijn.

Op het nippertje ontsnapt

Pater John Gerard wordt echter gearresteerd, waarop Francis naar het Engelse College in het Franse Reims reist, om in 1600 zelf als priester naar Engeland terug te keren.

“Ik ben een zoon van de katholieke Kerk en van Sint-Ignatius!”
- Pater Francis Page

Wanneer hij op het feest van Marialichtmis 1601 in het huis van de Londense Anne Line op het punt staat de heilige Mis op te dragen, vallen Engelse soldaten binnen. Francis weet zich van zijn misgewaden te ontdoen en gaat tussen de gelovigen zitten, als zou hij ook zitten wachten op de komst van de priester. Hij ontsnapt, Anne Line niet, zij wordt later geëxecuteerd voor het huisvesten van een priester.

Verraad en hoogverraad

Een jaar later heeft Francis minder geluk. Op zijn hoofd staat een prijs en voor geld wordt hij door een vrouw verraden. Kort daarvoor had hij de jezuïeten in België nog gevraagd of hij hun gelederen niet mocht versterken. Zij hadden hem toegezegd dat hij op het continent aan zijn noviciaat kon beginnen.

Zover zou het nooit komen. Op 19 april 1602 wordt Francis Page veroordeeld voor hoogverraad. Die laatste nacht brengt hij door in een cel naast die van een pater jezuïet. Bij hem zou hij zijn eeuwige geloftes afleggen.

Op de trap van de galg

De volgende dag beklimt pater Francis de trap van de galg van Tyborn bij Londen. Boven gekomen roept hij: “Ik ben een zoon van de katholieke Kerk en van Sint-Ignatius en ben blij dat ik door mijn geloof en priesterschap zielen heb mogen bijstaan en nu mijn leven voor hen mag geven.”

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Eerdergenoemde pater John Gerard zou de vervolging overleven. Hij ontsnapte op spectaculaire wijze uit de Tower of London door aan een gespannen touw over de gracht te klimmen. Ondanks het feit dat zijn handen verminkt waren door alle martelingen, slaagde hij erin naar beneden te klimmen om te verdwijnen in de duisternis.

Zaligverklaring

Francis Page werd door paus Pius XI zaligverklaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.