<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Brits ‘Rwanda-asielplan’ oogst forse katholieke kritiek: ‘Onmenselijk en absurd’

Luuk van den Einden 24 april 2024
image
Migranten verlaten een militaire reddingsboot na hun oversteek van het Kanaal. Na twee jaar is het Britse plan om illegale migranten naar Rwanda te sturen goedgekeurd. Foto: CNS - Henry Nicholls, Reuters

Het Britse parlement heeft ingestemd met het plan om illegale migranten naar het Afrikaanse Rwanda te sturen. De Britse bisschoppen en katholieke migrantenorganisaties uiten felle kritiek op het besluit.

Het plan om illegale migranten naar Rwanda te sturen zodat zij daar hun asielaanvraag kunnen afwachten, is maandagavond door het Britse parlement goedgekeurd. Volgens premier Rishi Sunak is het nu een kwestie van tijd voordat de eerste migranten naar het Afrikaanse land worden gestuurd: hij denkt dat de eerste vluchten “binnen drie maanden” zullen plaatsvinden.

‘Verplicht tot bescherming’

De bisschoppen van het Verenigd Koninkrijk hebben samen met leiders van andere geloofsgemeenschappen een gezamenlijke verklaring gepubliceerd waarin ze het plan in twijfel trekken vanwege “het precedent dat het schept in eigen land en voor andere landen in hoe we omgaan met de meest kwetsbaren”.

“Dit omvat slachtoffers van moderne slavernij en kinderen die ten onrechte als volwassenen worden beoordeeld; we zijn verplicht hen te beschermen”, schrijven de kerkleiders. “Met droefheid en bezorgdheid” zien ze “de vijandigheid toenemen tegenover degenen die naar deze eilanden komen op zoek naar een toevluchtsoord.

Ook vinden de ondertekenaars van de verklaring dat “vluchtelingen en asielzoekers gebruikt worden als een politieke speelbal”.

Controversieel

Het plan om illegale migranten naar Rwanda te sturen, werd twee jaar geleden voor het eerst gepresenteerd. Het controversiële wetsvoorstel bleef door juridisch en politiek getouwtrek en door verschillende rechtszaken voortdurend in de conceptfase.

Mensen die illegaal aankomen mogen geen asiel aanvragen in het Verenigd Koninkrijk, en kunnen naar Rwanda worden gevlogen om daar asiel aan te vragen. De Britse regering hoopt dat de procedure als afschrikmiddel werkt voor de duizenden migranten die jaarlijks per boot het Kanaal oversteken.

In de twee jaar sinds de aankondiging van het plan ging het daarbij om zo’n 75.000 mensen. Sunak hoopt dat het plan “voorkomt dat kwetsbare mensen de gevaarlijke oversteek over zee maken” en dat “het verdienmodel van mensensmokkelaars” erdoor zal instorten.

‘Wreed plan’

Ook de vluchtelingendienst van de Britse jezuïeten heeft geen goed woord over voor het plan, dat volgens medewerkers “onmenselijk en absurd” is. Directeur Sarah Teather vreest dat het plan kwetsbare mensen alleen maar aan grotere gevaren zal blootstellen.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“We zullen ons blijven verzetten tegen alle pogingen om asiel uit te besteden [aan andere landen]”, aldus Teather. “We blijven aan de kant staan van vrouwen, mannen en kinderen wier rechten worden bedreigd door dit wrede plan, en van iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk komt op zoek naar veiligheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.